Доступність посилання

ТОП новини

Напередодні виборів у Грузії Саакашвілі з Порошенком їздили по Одещині


Петро Порошенко (праворуч) і Міхеїл Саакашвілі (архівне фото)
Петро Порошенко (праворуч) і Міхеїл Саакашвілі (архівне фото)

У суботу, 8 жовтня, в Грузії пройдуть парламентські вибори. Партія «Єдиний національний рух», яку заснував і очолював екс-президент Грузії, а з 2015 року голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі, розраховує взяти реванш і перемогти правлячу партію «Грузинська мрія». Сам Саакашвілі, громадянин України, висловив готовність летіти до Грузії захищати результати виборів. Але напередодні важливої в політичному житті своєї батьківщини події разом із президентом України здійснив поїздку Одещиною.

Перебуваючи з робочою поїздкою в Одеській області 7 жовтня, президент України Петро Порошенко відвідав, зокрема, один із символів українського бездоріжжя – автотрасу Одеса-Рені. Там триває капітальний ремонт – перший за понад 50 років існування автомагістралі, що зв’язує південний захід Одеської області з обласним центром.

Петро Порошенко відвідав автотрасу Одеса-Рені
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Із понад 300 кілометрів траси на цей час реконструйована п’ята частина. Влітку Міхеїл Саакашвілі тимчасово переніс свій робочий кабінет у намет на одній з ділянок автотраси Одеса-Рені. У польових умовах проводив зустрічі, підписував документи, пообіцявши покинути намет лише тоді, коли для ремонтних робіт на трасі буде забезпечено 100% фінансування.

Очікуваних коментарів Міхеїла Саакашвілі про ймовірну поїздку до Грузії, де останніми днями проходили численні марші його прихильників, у п’ятницю не було. А ось на своїй сторінці у «Фейсбуці» Саакашвілі дещо пожартував – поруч із матеріалом «Одеська область чекає на нового губернатора» місцевого видання написав «Мріяти не шкідливо» і поставив смайлика.

«Вважаю себе і грузинським, і українським патріотом. Для мене важливо, щоб Україна була успішною. З іншого боку, в Грузії точиться боротьба з російським олігархом і з корупцією, що повертається. Треба допомогти людям, які на мене дивляться з надією», – зауважив Саакашвілі.

«Їхати до Грузії після виборів – це зовсім не означає залишити Україну»

Із 2015 року Міхеїл Саакашвілі є громадянином України. Можливий приїзд в Грузію, за його словами, не означає розставання з Україною.

«Їхати до Грузії після виборів – це зовсім не означає залишити Україну. Я не відокремлюю Україну і Грузію – це спільна боротьба проти наслідків Радянського Союзу, проти ворогів свободи, проти російських імперських інтересів чи олігархів. Так що, насправді, епізод цієї боротьби зараз відбувається в Грузії, але вона завжди триває в Україні», – наголосив Саакашвілі.

У пересічних одеситів суперечливе ставлення як до можливого тимчасового відлучення Саакашвілі від керівництва областю, так і до самої особистості нинішнього голови Одеської ОДА.

Бізнес-консультант Ліана Фещук, яка народилася і виросла в грузинському Тбілісі, але більшу половину життя живе і працює в Одесі, вважає, що у кожної людини є свобода вибору.

«Виїзди в Грузію на день-два кожного місяця – це прийнятно. Якщо, навпаки, на Одещині він проводитиме декілька днів, а решту часу буде займатися грузинськими справами – це неправильно», – сказала вона в коментарі Радіо Свобода.

Категоричніше висловлюється відомий в Одесі блогер Михайло Бейзерман.

«Своєю підтримкою політичної партії Міхеїл Саакашвілі порушує закони про держслужбовців української держави. Було б добре, якби він займався справами області, якою повинен керувати і в якій ми дуже рідко його бачимо. Вітатиму обома руками якщо партія пана Саакашвілі виграє вибори і він повернеться до Грузії. Я готовий ставити свічки, стукати в шаманський бубон, щоб він якнайшвидше виїхав із Одеси», – зазначив Бейзерман.

Міхеїла Саакашвілі як голову Одеської ОДА президент України представив в останній день травня 2015 року. Для цього Петро Порошенко спеціально приїхав до Одеси. Призначення було сприйняте як сенсаційне. «Він може зробити неможливе можливим», – пообіцяв тоді президент України. Втім, згідно з рейтингом, опублікованим на сайті Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, серед областей (25 регіонів і місто Київ) за підсумками 2015 року Одеська область посідає 18-е місце.

  • Зображення 16x9

    Ірина Назарчук

    Із 2017 року пишу та знімаю для Української редакції Радіо Свобода. З матеріалом «Попри стереотипи: жінки на військовому флоті» стала переможницею конкурсу ООН для журналістів «Публікації для змін. Україна на шляху сталого розвитку». Закінчила Одеський національний університет. Працювала на радіостанціях, телеканалах, в інформаційних агентствах Одеси. Пройшла кілька навчальних курсів «Інтерньюз-Україна».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG