Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі запроваджують громадський бюджет


Запоріжжя – Жителям Запоріжжя пропонують самостійно визначатися, на що саме витрачати частину коштів міського бюджету. У липні громадські активісти могли подати заявки на участь у конкурсі з відбору проектів для фінансування з громадського бюджету. Після експертизи пропозиції виставили на голосування. Ті, що зберуть максимум голосів запоріжців, отримають фінансування з міського бюджету. Пропонують же активісти різне, починаючи від ремонту тротуарів і закінчуючи створенням комп’ютерних класів та парків для занять екстремальним спортом.

У Запоріжжі запроваджують громадський бюджет
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Олександр Курінний разом з однодумцями вирішив привести до ладу футбольне поле у власному дворі. Підготували проект, зібрали 200 підписів містян на підтримку своєї ідеї та подалися до участі у конкурсі з відбору фінансування громадських проектів з міського бюджету.

Найважче було зібрати підписи
Олександр Курінний

«Зробити ґумове поле, аби пилу не було. І дітям буде добре. Таких полів у місті мало. Приходять з різних дворів, не лише з нашого грають. Найважче було зібрати підписи. Ми днів 5 ходили. Люди мали давати свої контакти, а не кожний хоче це робити. Кожну людину зупиняли, просили. Дітлахи бігали – батьків просили, аби вони підписували. Діти допомагали нам», – ділиться Олександр.

За умовами конкурсу, вартість одного поданого на розгляд міськради проекту не може перевищувати 300 тисяч гривень . Для реалізації ідей громадян у 2017 році міська влада Запоріжжя обіцяє виділити 5 мільйонів гривень. Отож, охочих виявилось достатньо – мерія отримала 224 пропозиції з розбудови міста від громадян.

Проекти

Втім, не всі вони пройшли експертний розгляд після реєстрації – 18 проектів відхилила Координаційна рада з питань громадського бюджету мерії. Так, Максим Щербина разом з друзями пропонував створити в одному з парків міста майданчик для вигулу собак за прикладом Львова . Та активіст отримав відмову – мовляв, його пропозиції не відповідають чинному законодавству.

Чомусь у Львові це відповідає законодавству
Максим Щербина

«Ні якому законодавству, ні яким нормам це не відповідає, у пояснювальній записці не було вказано. Після цього ми направили запит до мерії у Департамент інфраструктури за поясненням, які норми ми порушили. Бо, судячи з того ж Львова, майданчики якраз відкривають у міських парках, і чомусь у Львові це відповідає законодавству», – розповідає активіст.

Зараз Максим Щербина чекає офіційної відповіді від міськради, та навіть готовий позиватися до адміністративного суду, якщо не отримає чітких роз’яснень щодо причин відхилення свого проекту.

Голосування

180 поданих до мерії проектів експертна група підтримала. Серед них і запропонований Олександром Курінним. Він сподівається на підтримку городян, адже каже, знайти деінде фінансування для спортивного майданчика буде важко.

«Я розумію, що 200 проектів і будуть кращі. Я, мабуть, не один з такою ідею – футбольне поле робити. Знаю, що освітлення хочуть робити. Але на це, думаю, завжди кошти знайдуть», – пояснює активіст.

Підтримати ідеї для фінансування з громадського бюджету міста запоріжці можуть на сайті мерії чи письмово у райадміністраціях Запоріжжя, пояснює голова Координаційної ради з питань громадського бюджету міської ради Катерина Акула.

Одна людина може проголосувати за один проект
Катерина Акула

«Одна людина може проголосувати за один проект. Саме для цього і були запроваджені критерії введення ідентифікаційного коду або паспорта. Отримали можливість проголосувати за ці проекти також і переселенці, які мешкають у місті Запоріжжі, за реєстраційною картою», – каже Катерина Акула.

Голосування за проекти громадського бюджету триватиме до кінця жовтня. Після 5 листопада у мерії обіцяють оголосити переможців конкурсу.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG