Доступність посилання

ТОП новини

Видатний польський кінорежисер Анджей Вайда до останнього вболівав за Україну, згадують у Польщі


Анджей Вайда. Архівне фото
Анджей Вайда. Архівне фото

Варшава – На 91-му році життя у неділю ввечері помер видатний польський кінорежисер Анджей Вайда. Відомі митці, громадські діячі та політики кажуть, що Польща втратила свій національний скарб. Вайда був першим польським кінорежисером, нагородженим найпрестижнішою кінопремією світу «Оскар» – за сукупність усього творчого доробку. У Польщі пам’ятають, що шанований кіномитець щиро вболівав за Україну, яка протистоїть російській агресії.

Смерть Анджея Вайди – головна новина у Польщі. Діячі мистецтв перелічують його виняткові заслуги для польської культури. Вайда – це режисер майже 60 кінокартин, зокрема таких знакових для поляків, як «Канал», «Попіл і діаманти», «Людина з мармуру», «Катинь».

Минулого місяця останній фільм Вайди «Післяобрази» – про долю митця в тоталітарному суспільстві – номінували на «Оскара» в категорії «Найкращий фільм іноземною мовою».

Польська громадська діячка і популяризаторка української культури Іза Хруслінська розповідає, що Анджей Вайда дуже вболівав за долю України. Вона наголошує на тому, що режисер до останнього був підписантом усіх найважливіших польських відкритих листів і звернень на підтримку української незалежності та демократії.

У червні цього року 90-річний режисер, який пересувався з допомогою візочка, завітав у варшавський Польський театр на вечір, присвячений Україні. Хруслінська каже, що Вайда дуже перейнявся нападом групи ксенофобів на українську церковну ходу в Перемишлі. Режисер навіть обіцяв приїхати у перемишльський Народний дім, який є центром культурного життя тамтешніх українців. «Він сказав: «Ми з вами, якщо потрібно, то ми приїдемо до Перемишля, ми підтримаємо Народний дім. Ми планували на весну наступного року перегляд його фільмів у Народному домі і ми хотіли, щоб можна було з ним спілкуватися», – згадує Хруслінська.

Українці, ви мусите, ви повинні вистояти, говорив Вайда на 25-річчя Незалежності

Із Анджеєм Вайдою неодноразово спілкувався журналіст Євген Клімакін з інтернет-проекту culture.pl. За його словами, серед проблем, які щиро хвилювали режисера, були й питання України. «Мені здається, що сьогодні жалоба не тільки для Польщі, але й для України, тому що від нас пішла людина, яка дійсно була послом України у Польщі і в усьому світі. Йому було небайдуже те, що відбувається, в нього серце боліло від глобальних великих справ – російсько-української війни, анексії Криму, – але він бачив і речі, які стосувалися конкретних людей, наприклад, ми говорили про те, що він хвилюється за Олега Сенцова. Він казав, що не знає, що саме може зробити, але дуже хотів би щось зробити, щоб Росія врешті-решт випустила українського митця», – говорить журналіст.

Анджей Вайда. Архівне фото
Анджей Вайда. Архівне фото

Євген Клімакін згадує про те, що в день 25-річчя Незалежності України Анджей Вайда на його прохання написав побажання для українців. Журналіст цитує слова великого польського режисера, адресовані Україні: «Пам’ятайте, що ми, поляки, поділяємо ваші погляди, ми разом з вами під час не лише перемог, але й невдач, драматичні переживання також нам знайомі. Ви мусите, ви повинні вистояти. Дорогі українці, попереду перемога, ми, поляки, віримо у вас».

За словами Клімакіна, Вайди бракуватиме не лише полякам, а й українцям. Особливо тепер, коли для польсько-українського діалогу потрібні такі масштабні й авторитетні постаті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG