Доступність посилання

ТОП новини

Окупований Донбас деморалізується (огляд преси)


Блокпост бойовиків угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним, на в’їзді в Горлівку, 2014 рік (ілюстраційне фото)
Блокпост бойовиків угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним, на в’їзді в Горлівку, 2014 рік (ілюстраційне фото)

«Український тиждень» інформує, що проросійські бойовики на окупованому Донбасі дедалі частіше зізнаються, що не розуміють, за що воюють. Адже у Кремлі відкрито наголошують, що Донбас – це територія України. На тлі такої зради головного союзника, на фронті й у тилу шириться деморалізація. Видання констатує, що в угрупуваннях «ДНР» і «ЛНР» запанувала системна криза, яка охоплює як економіку, так і людські стосунки. Ворогуючі угруповання бойовиків не перестають пожирати одне одного в боротьбі за контроль над захопленою територією. Що вочевидь не додає їм популярності. Однак, як переконує видання, на сьогодні в Донецьку та Луганську немає сили, яка стала б їм альтернативою. Маріонеткові угруповання все ще тримаються на російських багнетах і протримаються на них рівно стільки, скільки будуть потрібні Москві. А це означає, що становище людей, котрі опинились у заручниках геополітичних планів Росії та шкурних інтересів місцевих кримінальних угруповань, іще довго залишатиметься важким, зазначає «Український тиждень».

Уряд Володимира Гройсмана відпрацював вже півроку. Тижневик «Фокус» оцінив роботу Кабміну і склав рейтинг ефективності українських міністрів. Видання визнає, що, з одного боку, для перерахування всіх претензій до нинішнього уряду не вистачило б і цілого номера. З іншого – нинішній Кабінет міністрів за останні півроку зробив чи не більше, ніж будь-який інший уряд за два-три роки. Однак міг би зробити набагато більше, зазначає тижневик у матеріалі «Після камікадзе».

Війна на Донбасі вивела український оборонпром зі стану глибокої сплячки. Однак інертність держпідприємств, корупція і монополізм не дають можливості розкрити весь потенціал галузі, переконує тижневик «Фокус» у публікації «Наш бронепоїзд».

Тижневик «Новое время» стверджує, що режим Путіна повністю винищив критику влади та об'єктивізм російських медіа, використовуючи всі доступні йому інструменти – правоохоронну систему, законодавчі зміни правил гри і шалені гроші. Видання зазначає, що пропаганда в Росії стає високооплачуваною роботою, адже зарплати в державних медіа значно вищі за ринкові. До того ж, в країні існює закон, що обмежує частку іноземного капіталу в російських ЗМІ до 20%. В результаті в контрольовані іноземцями видання зайшли російські акціонери, і цей сегмент ЗМІ перестав бути небезпечним для влади. Про це тижневик пише в статті «Говорить і показує Москва».

Тижневик «Дзеркало тижня» пише, що нібито безплатна медична допомога, на яку держава витрачає близько 3% ВВП щороку, каменем лежить на плечах пацієнтів, що оплачують з власної кишені все – від бинтів і йоду до дорогих операцій. Медична держсубвенція традиційно покриває лише комуналку і зарплати персоналу. При цьому медик – одна з найменш оплачуваних професій у країні. Але гроші, як переконує «Дзеркало тижня», не головний дефіцит у системі охорони здоров'я. І навіть якщо їх буде більше, медицина не стане кращою. Що може змінити галузь, йдеться в публікації «Ефект ноцебо».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG