Доступність посилання

ТОП новини

Чому прес-служба Запорізької мерії ховає посадовців від непідконтрольних ЗМІ?


Засідання Запорізької міської ради
Засідання Запорізької міської ради

Запоріжжя – «Полювання» на коментарі – запорізькі журналісти скаржаться на проблеми з доступом до посадовців міськради. Погодження інтерв’ю тягнеться місяцями, а коментарі неможливо отримати без дозволу прес-служби мерії. У самій же міськраді будь-які закиди у цензурі викидають.

Намагався самостійно отримати телефоном коментар виконувачки обов’язки начальника міського управління охорони здоров’я Вікторії Ушакової. Втім, поговорити з нею не зміг, розповідає запорізький журналіст Олександр Побіл. Каже, секретар у приймальні управління повідомила: без погодження з прес-службою міського голови коментувати нічого не будуть. Журналіст розповідає: після цього звернувся до прес-секретаря мера Ольги Мішок – та пообіцяла організувати спілкування з посадовцем.

«Я чекав ще у понеділок – десь до 3-ї чи до 2-ї. А потім все ж таки треба робити матеріал – робота стоїть. І я знов подзвонив у Департамент охорони здоров’я. До Ушакової мене так би мовити секретарка не допустила: «ви з нею говорити не будете поки не дасть дозволу на це Ольга Мішок». А Ольга Мішок Ушаковій начебто так і не подзвонила», – розповідає він.

Втім, Олександр Побіл не єдиний, хто говорить про непорозуміння у процесі спілкування з прес-службою мерії. Головний редактор сайту «061» Тетяна Гонченко понад місяць вела переговори про запис інтерв’ю міського голови Запоріжжя Володимира Буряка . Каже, записати його вдалося лише після розголосу у соцмережах та особистого звернення до мера.

Володимир Буряк
Володимир Буряк

«Кудись поїхав, потім готується до свят. А потім сказали, що, майже дослівна цитата, нам це не цікаво. Потім я написала пост у Facebook про це – такий дуже різкий, бо я була дуже обурена цією ситуацією, бо міський голова не давав до цього інтерв’ю будь-яким виданням, окрім ТВ-5 (місцевий телеканал, що належить комбінату «Запоріжсталь»; Володимир Буряк працював головним інженером цього підприємства до обрання міським головою – авт.) підконтрольного собі. Через тиждень я підійшла після засідання виконкому до міського голови і сказала: поясніть, чому ви не хочете давати нам інтерв’ю, чому ви настільки закриті?», – розповідає журналістка.

Чи є порушення прав журналістів?

Представник Інституту масової інформації (ІМІ) у Запоріжжі Наталія Виговська займається моніторингом дотримання прав журналістів у регіоні.

«У Запоріжжі такого не було. Але говорила з колегами і, наприклад, у Луцьку облдержадміністрація працює за тим же принципом. Я відправила цю інформацію в ІМІ. І в ІМІ мені сказали, що це є порушення. Але яке, бо це може бути доступ до інформації, перешкоджання професійній діяльності. Зараз юристи вирішують що це є, якщо це є так», – каже Наталія Виговська.

Начальник прес-служби міського голови Ольга Мішок закиди у цензурі і обмеженні спілкування ЗМІ з посадовцями мерії відкидає. Каже, у випадку з Олександром Побілом сталося непорозуміння.

«Це виключно була позиція одного журналіста, який чомусь так вирішив. Але по факту, у нас ніякої такої заборони немає: все, що робить прес-служба – це координує зв’язок журналістів з різними посадовцями, тобто виключно домовляється про час, про якісь там питання, щоб вони могли підготувати, а журналісти самі вже спілкуються», – каже речник міського голови.

Прес-секретар мера запевняє: завжди журналісти можуть самостійно отримати коментарі чиновників, не звертаючись до прес-служби.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG