Доступність посилання

ТОП новини

З молотком, дрилем та онлайн-курсом. Активісти ініціювали євроремонт в Україні


Арсеній Фінберг і Анастасія Леухіна – викладачі курсу «Як полагодити світ: практичний путівник з громадського активізму»
Арсеній Фінберг і Анастасія Леухіна – викладачі курсу «Як полагодити світ: практичний путівник з громадського активізму»

Озброївшись молотком, громадський активіст, співорганізатор проекту Dream Kyiv та засновник проекту «Интересный Киев» Арсеній Фінберг зібрався лагодити світ навколо себе. Разом з головою атестаційної комісії Національної поліції України та співініціаторкою кампанії #пуститевреанимацию Анастасією Леухіною, яка з цієї нагоди взяла до рук дриль, вони запустили онлайн-курс з практичного громадського активізму . Курс вже доступний на платформі «Відкритого університету Майдану» і вміщує 12 модулів з аналізом прикладів успішного громадського активізму в Україні в різних сферах – це і боротьба з МАФами та нелегальними літніми майданчиками, і створення парків на пустирях, і впровадження програмного забезпечення для прозорих закупівель, і створення системи інформування жителів міст-мільйонників та багато іншого. Це реальні успішні кейси, які підтверджують, що зміни можливі. Головне – не опускати рук, розповів Арсеній Фінберг у бліц-інтерв’ю Радіо Свобода.

– Отже Ви затіяли ремонт і закликаєте лагодити світ навколо себе. З чого будете починати?

Починаючи ремонт в Україні, варто почати з ремонту своєї сходової клітки, під’їзду, двору, вулиці, району, міста, ми намагаємося навчити людей, з чого почати

– Різних ступенів ремонту потребують всі сфери життя в Україні. Але починаючи робити щось велике, треба розділити цю роботу на етапи і починати з малого. Відповідно, починаючи ремонт в Україні, варто почати з ремонту своєї сходової клітки, під’їзду, двору, вулиці, району, міста, а тоді переходити на загальнодержавний рівень. Цим курсом ми намагаємося навчити людей, як робити такі ремонти, з чого почати, як зрозуміти проблему, знайти однодумців і того, хто може допомогти у вирішенні проблеми. Звичайно, це може бути проблема, з якою ви можете впоратись самотужки, а може, коли потрібна буде ціла країна.

– Після Революції гідності, я так розумію, мова йде про євроремонт?

Можливо, не у всіх сферах вдасться досягти саме євроремонту, але покращувати ті сфери, до яких дотичні, повинні всі українці

– Так. Відповідь на це запитання однозначна. Можливо, не у всіх сферах вдасться досягти саме євроремонту, але покращувати ті сфери, до яких дотичні, повинні всі українці. Особливо після Революції гідності.

– Скільки залучено «робочих» (лекторів) і хто «прораб» (керівник, натхненник чи координатор проекту)?

– «Прорабів» двоє – це я та Анастасія Леухіна. Кожен з нас робив такі собі мікроремонти у різних сферах життя України, тож у певний момент ми зрозуміли, що наш досвід може бути цікавий іншим. Крім того, ми запросили не «робочих», а практиків – людей, які вже зробили свої ремонти – це і Євгенія Кулеба, яка зробила «Сквер Небесної сотні», і Наталка Чорногуб, яка створила парк «Наталка», і Дмитро Дублєт, який просуває тему переведення всіх послуг, які надає держава, в електронний формат, і Ігор Скляревський, який розробив систему навігації в нашому метро, це Анна Бондар, яка робить великі справи в комітеті з питань архітектури міста Києва, це і Ксенія Семенова, що прокладає велодоріжки, це і Ганна Титиш, яка очолює «Українську правду. Життя».

Є 12 модулів і їх можна подивитись хоч усі за один день. Навчання ремонту безкоштовне

– Ремонт світу довкола – справа затратна і затяжна. Коли очікуєте перших результатів?

– Курс не прив’язаний до часових рамок. Є 12 модулів і їх можна подивитись хоч усі за один день. Навчання ремонту безкоштовне. А впровадження того, про що ми кажемо, може вимагати як величезної кількості грошей, так і часових затрат.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG