Доступність посилання

ТОП новини

Про дорогі машини і годинники хакера з Росії, затриманого у Празі


Фрагмент відео з тест-драйвом автомобіля Lamborghini, що належить Нікуліну
Фрагмент відео з тест-драйвом автомобіля Lamborghini, що належить Нікуліну

У російському МЗС 20 вересня назвали ім’я громадянина Росії, затриманого у Чехії за підозрою у причетності до хакерських атак. Його звати Євген Нікулін. Речниця зовнішньополітичного відомства Росії Марія Захарова заявила, що російська сторона робитиме все можливе, щоб не допустити екстрадиції Нікуліна до США. Раніше ім’я затриманого хакера з’ясували журналісти проекту «Настоящее время», проаналізувавши сторінку в Instagram, яка, ймовірно, належить затриманому громадянину Росії.

Поліція Чехії надала відео затримання у Празі ймовірного «російського хакера». Його ідентифікували як «Євген Н.». За словами речника поліції, чоловіка невдовзі після того, як затримали у ресторані, госпіталізували. Зараз на нього чекає слухання у суді, який вирішить питання щодо його екстрадиції до США.

Чеська поліція затримала росіянина за участю Федерального бюро розслідувань США ще 5 жовтня, але інформація про це з’явилася лише через два тижні.

У Празі затримали «російського хакера» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

У посольстві Росії у Чехії підтвердили затримання росіянина у Празі, але відмовилися назвати його ім’я. Там також повідомили, що дата суду щодо екстрадиції, якої домагаються США, невідома. За словами російських дипломатів, на це підуть навіть не дні, а місяці. Раніше посольство Росії у Чехії зажадало повернути заарештованого на батьківщину.

Згідно із заявою соціальної мережі LinkedIn, заарештований росіянин міг бути причетний до масштабного злому мережі у 2012 році. У травні 2016 року стало відомо про спроби хакерів продати понад 100 мільйонів акаунтів соціальної мережі LinkedIn, вкрадених у 2012 році. ЗМІ повідомляли про причетність до злому хакерів із Росії.

29-річний москвич любить подорожі і дорогі годинники

Журналістам проекту «Настоящее время» вдалося знайти в Instagram акаунт, який, імовірно, належить Євгену Нікуліну. Годинники, черевики і автомобіль затриманого, які потрапили на опублікований чеською поліцією відеозапис, такі ж, які регулярно з’являлися в акаунті @i.tak.soidet. Власник акаунта – Євген Нікулін, 1987 року народження. (Невдовзі після публікації цього матеріалу акаунт був переведений у приватний режим).

Один із друзів затриманого підтвердив «Настоящему времени», що цей акаунт належить Євгену Нікуліну. Він зазначив, що той є «геніальним хлопцем» і знав про можливість переслідування.

Згідно з Instagram, Євген жив у Москві і активно подорожував: він публікував фото з Санкт-Петербурга, Сочі, Польщі та Білорусі. Дома у Євгена – дорогі телевізор і стереосистема. В одному з постів Нікулін публікує фотографію супутниці, проте достовірної інформації про сімейний статус немає.

Але головну частину його сторінки в Instagram займають дорогі автомобілі.

Lamborghini, Bentley, Mercedes…

В інтерв’ю російському автосайту «Авторамблер» у 2015 році Нікулін, який назвався «дуже зайнятою людиною», розповів про свій досвід володіння автомобілями Lamborghini. Ще в автопарку Євгена Нікуліна, за його ж словами, є Bentley Continental GT і Mercedes-Benz G-класу.

У тому ж інтерв’ю «Авторамблеру» згадується, що «у списку ділових інтересів Нікуліна – власна будівельна фірма, автосервіс і бізнес із продажу елітних годинників.

Підтвердження цієї інформації з інших джерел наразі немає. Адвокат Євгена Нікуліна відмовився від коментарів.

На початку жовтня уряд США офіційно звинуватив Росію у причетності до хакерських атак на Демократичну партію під час президентської передвиборної кампанії. США пояснили, що мова йде про публікації на сайтах DCLeaks і WikiLeaks електронного листування американських політиків.

Москва звинувачення відкинула. Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков назвав їх «нісенітницею».

(Над матеріалом працювали Дмитро Трещанін і Микола Щетько)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG