Доступність посилання

ТОП новини

Надія Савченко прибула до Москви на суд щодо Карпюка і Клиха


Станіслав Клих (л) і Микола Карпюк за ґратами
Станіслав Клих (л) і Микола Карпюк за ґратами

Депутат Верховної Ради України Надія Савченко зранку 26 жовтня прибула до Москви, де у Верховному суді Росії відбудеться слухання апеляції на вирок українцям Миколі Карпюку і Станіславу Клиху.

«По собі знаю як важливо коли в залі «суду», де ти сидиш у клітці, присутні українці. Коли є кому вигукнути «Слава Україні!» і почути у відповідь «Героям слава!» І тоді розумієш, що тебе не кинули свої, і боротьба продовжується, і з’являються сили», – написала Савченко у Facebook.

«Микола (Карпюк – ред.) попередив, що по етапу він не поїде. І я розумію, що людина такої волі як він Росії не скориться. Тому для мене важливо бути там. Підтримати хоча б присутністю. Дати зрозуміти, що українці своїх не кидають!» – наголосила депутат і додала, що закликала колег та засоби інформації «їхати і висвітлювати це судилище над Україною».

Адвокат Ілля Новіков раніше цього місяця заявив, що Станіслав Клих перебуває у поганому стані, мало себе контролює. Про загрозливий психічний стан в’язня також заявляли російська правозахисниця Зоя Свєтова та інші джерела.

У травні 2016 року Станіслав Клих і Микола Карпюк були засуджені Верховним судом Чечні на 20 і 22,5 року ув’язнення відповідно. Колегія присяжних визнала українців винними в участі в бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994–1995 років у складі підрозділу «Вікінг», загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.

Українці не визнають провини, заявляють, що ніколи не були в Чечні, були захоплені російськими силовиками незаконно і зазнали тортур під час слідства.

У серпні у Міністерстві юстиції України заявили про направлення Москві повторного запиту про екстрадицію ув’язнених Клиха і Карпюка.

XS
SM
MD
LG