Доступність посилання

ТОП новини

Не виходячи з дому. Онлайн-курси як альтернатива університету


Діана Матвіїв

Київ – Пройти навчальні курси від найкращих університетів світу можна, навіть не виходячи з дому. Україна теж задіяла цей ресурс. Завдяки онлайн навчанню українці набувають нових знань та навичок, і знаходять роботу.

Галичанин Дмитро Ковальчук вперше отримав досвід користування онлайн курсами у 2015 році. Випадково натрапивши на курси Prometheus в інтернеті, він вирішив опанувати основи програмування. Після закінчення курсу йому вдалося не тільки здобути необхідні знання, а й отримати роботу своєї мрії, і це всього лиш у 16 років.

Основи програмування Python

Перший досвід користування освітньою платформою Дмитро отримав на початку 2015 року. Тоді хлопець навчався у 9 класі і думав, яку професію обрати. Після довгих роздумів вирішив стати програмістом, але до того, як вступати в університет, хотів самостійно чогось навчитись.

«Пробував самотужки пірнути в програмування: шукав якісь книжки, пробував щось писати та нічого хорошого з цього не виходило», – розповідає Дмитро.

Коли оголосили набір на курс із основ програмування мовою Python, Дмитро одразу ж зареєструвався. Після завершення курсу, який тривав місяць, хлопець пройшов тестування та отримав диплом. Вже через три місяці після закінчення він влаштувався на посаду молодшого програміста в стартап, як волонтер, для того, щоб набратися досвіду. Через 4 місяці – отримав своє перше замовлення, а ще через 5 місяців став відповідальним за виконання розробки інформаційно-програмних систем.

Загалом через рік після закінчення курсу з повного нуля я знайшов роботу про яку, чесно кажучи, і мріяти до цього не міг
Дмитро

«Загалом через рік після закінчення курсу з повного нуля я знайшов роботу про яку, чесно кажучи, і мріяти до цього не міг. Тож у 15 років я почав навчатись, а в 16 я вже працював на оплачуваній роботі. Це доказ, чому варто вчитись і нічого не боятись», – наголошує Дмитро.

Онлайн-курси Prometheus

Ідея створення проекту виникла в його засновника Івана Примаченка після власного досвіду користування онлайн курсами Гарвардського університету. Будучи істориком за фахом, він зареєструвався на курс основи програмування і вже за декілька місяців навчився базовим основам. На його думку, онлайн курси – це не просто модний тренд, а справжня революція в освіті.

Головна мета проекту – це надати найкращу освіту для кожного, а також впровадити повноцінну реформу української освіти завдяки змішаному навчанню. Тобто використання онлайн-курсів у навчальному процесі в університетах і школах.

Такий пілотний проект вже розпочався з вересня у чотирьох українських вишах, а саме: в Київській політехніці, Українському католицькому університеті, Львівській політехніці та ЛНУ імені Івана Франка.

Замість звичайних лекцій, студенти дивитимуться лекції в онлайн-режимі на базі курсу та виконуватимуть поточні завдання. Таким чином, викладачі будуть мати більше часу для індивідуальної роботи зі студентами.

У режимі оффлайн працюватиме остаточне оцінювання, для того, щоб студенти не змогли маніпулювати результатами, а також ті форми роботи, які немає сенсу переносити в онлайн: семінари, фізично лабораторні роботи. На думку засновника проекту Prometheus, таке введення може призвести до зростання навчальних результатів серед студентів.

Сьогодні на сайті Prometheus зареєстровано понад 260 тисяч слухачів, 45 тисяч – вже отримали сертифікати про успішне завершення . Курси на платформі є абсолютно різних напрямків, тривають від 4 до 16 тижнів, і є безкоштовними. Найбільш популярними напрямками є програмування, ІТ технології та підприємництво.

У нас розмаїття курсів. Починаючи від тих, які дозволяють людині розвиватися, наприклад, курси бізнес англійської чи боротьби зі стресом, до математичних та гуманітарних напрямків
Іван Примаченко

«У нас є певне розмаїття курсів. Починаючи від тих, які дозволяють людині розвиватися, наприклад, курси бізнес англійської чи боротьби зі стресом, до математичних та гуманітарних напрямків. У нас є курс «Європейської історії», легендарний курс історика Ярослава Грицака, є курси Міністерства економіки «Публічні закупівлі», який покликаний успішно перенавчити десятки тисяч людей, які є відповідальними за впровадження системи електронних державних закупівель Prozorro», – розповідає засновник курсів Іван Примаченко.

Є також курси, що готують до активної участі в громадському житті, до створення проектів, корисних громадам.

Протягом курсу студенти мають не тільки дивитися лекції, а також виконувати різноманітні завдання. Так, як і в університеті, вони можуть отримати від 0 до 100 балів. Якщо вони отримують певний прохідний мінімум, наприклад 70 балів, вони можуть отримати сертифікат. Абсолютно більшість курсів – від українських лекторів, проте є й перекладені українською мовою, це – Стенфордський «Як створити стартап» та Гарвардський CS50.

У найближчі 5 років засновники планують розробити до 150-200 безкоштовних онлайн-курсів, які будуть об’єднані в певні цикли. За їхніми словами, це дозволить людині не просто отримати розмаїття курсів, а й основу нової професії.

Зараз, за словами Івана Примаченка, час укладання різноманітних угод про співпрацю задля збільшення охоплення аудиторії. Планується, що з 2017 року підключиться більше вишів до програми змішаного навчання – традиційного й через онлайн-курси.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG