Доступність посилання

ТОП новини

Немає виправдання заплющуванню очей на воєнні злочини Росії (світова преса)


Американське видання The New York Times пише про проблеми, пов’язані із заповненням електронних декларацій чиновниками в Україні. Популярний нідерландський часопис De Telegraaf пише про вимоги Нідерландів про отримання юрисдикції на ведення судового розгляду справи про збиття літака рейсу МН17 над східною Україною. Британське видання ділових кіл Financial Times розмірковує над посиленням санкцій щодо Росії через кровопролиття, до якого призводять кроки Кремля у Сирії.

Американський часопис The New York Times містить матеріал «Українські посадовці втрачають сон, коли наближається крайній термін антикорупційної реформи». Видання зазначає, що коли наближається крайній термін заповнення податкових декларацій, українські парламентарі та міністри випускають «пару», коментуючи різні моменти, пов’язані з, на їхній погляд, надзвичайно заплутаною процедурою. Електронний формат цієї декларації, яку треба заповнити до неділі, є частиною пакету реформ, підтримуваного МВФ, що має на меті стати на заваді збагаченню українських посадовців за допомогою корупції. Проте, як пише газета, багато хто вказує на недосконалість цієї системи, наводячи приклади, коли посадовці заповнювали декларації допізна, а на наступний ранок всі їхні записи зникали з комп’ютерів. Навіть прем’єр-міністр Володимир Гройсман казав, що зіштовхнувся з проблемами, заповнюючи свою електронну декларацію.

Проте, як пише The New York Times, дехто в українському керівництві бачить якісь навіть кумедні моменти, пов’язані із заповненням електронних декларацій. Зокрема, міністр внутрішніх справ Аваков жартома запитував, чи варто вносити до декларації супер-дорогу пляшку французького колекційного вина, яку він випив би з кимось зі своїх друзів-посадовців. Втім, деякі українські законодавці та активісти у боротьбі з корупцією кажуть, що програма заповнення електронних декларацій перебуває під загрозою з боку тих, хто хотів би «розмити» процес реформ або ж затягти його час. Депутат Верховної Ради від «Народного фронту» Дмитро Тимчук каже, що існує загроза того, що технічні проблеми заповнення електронних декларацій в Україні можуть бути використані як привід їх не заповнювати з боку тих, кому це шкодить. Американське видання повідомляє, що до середи вже було подано 42 тисячі заповнених електронних декларацій від українських посадовців, проте деякі чільні керівники, наприклад, президент Петро Порошенко, ще досі цього не зробили.

«Українські посадовці втрачають сон, коли наближається крайній термін антикорупційної реформи»

Одне з найпопулярніших періодичних видань Нідерландів De Telegraaf друкує статтю «Нідерланди прагнуть, аби Україна передала Гаазі повні права на ведення судової справи щодо збиття літака рейсу МН17». У матеріалі повідомляється, що міністр безпеки та юстиції Нідерландів Ван дер Стюр надіслав листа до парламенту країни, у якому, зокрема, вказується, що саме Нідерланди мають бути центральною країною, коли йдеться про здійснення судового розгляду справи щодо винуватців збиття пасажирського літака рейсу МН17 у небі над східною Україною. Але, як додає часопис, у цьому випадку, з точки зору юриспруденції, Нідерланди мають право вести подібний процес лише стосовно нідерландських громадян, які стали жертвами збиття пасажирського літака. Видання пояснює, що загальну юрисдикцію у цій справі має Україна, бо ж літак було збито над її територією. І от, як каже нідерландський міністр, для того, аби успішно вести судовий розгляд справи, Київ має передати всю юрисдикцію у цій справі Нідерландам.

І саме у цьому полягає, як пише De Telegraaf, певний делікатний момент, беручи до уваги нещодавні слова президента України Петра Порошенка, який пов’язав проведення судової справи щодо збиття літака рейсу МН17 з відкиданням нідерландськими виборцями на спеціальному референдумі Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом. Іншим варіантом у цьому випадку, за словами нідерландського видання, є проведення міжнародного трибуналу в одній із країн, які беруть участь у спільному розслідуванні причин цієї трагедії. Йдеться про Нідерланди, Малайзію, Україну, Австралію та Бельгію. Газета завершує, пояснюючи, що юрисдикцію над судовим процесом автоматично буде передано міжнародному трибуналу, але заснування й проведення цього трибуналу вимагає значно більшого, аніж просто ведення слідства у справі, здійснюваного судами країн з групи спільного розслідування.

«Це схоже на скандал, коли 298 жертв рейсу МН17 використовуються як розмінна монета при обговоренні судового розгляду справи у Нідерландах»

Британський часопис ділових кіл Financial Times публікує матеріал «Напад на Алеппо є моральним випробуванням для Заходу». Автор статті Девід Ґарднер запитує, чи хтось стане на заваді Росії у перетворенні цього сирійського міста на другий Грозний? Автор додає, що Росія тягне нині свій єдиний і дещо застарілий авіаносець разом із флотилією військових кораблів до сирійських територіальних вод, тоді як Москва та її союзник – президент Сирії Асад відновили бомбування міста Алеппо після безглуздої паузи під час минулих вихідних. Нині, як зазначає Ґарднер, через роки заохочення боротьби з режимом Асада з боку президента Обами, але без якоїсь матеріальної підтримки, президент Росії Путін використовує Сирію, як сцену для демонстрації сили, з якою, на думку Путіна, Захід не здатний будь-що вдіяти. Відкинувши санкції за агресію проти України, Путін явно бажає розколоти єдність ЄС та НАТО, брязкаючи ядерною зброєю та спускаючи з ланцюга кібернетичне шпигунство посередині передвиборчої кампанії у США.

Financial Times пише, що Москва не лише здійснює, а й заохочує до здійснення воєнних злочинів. Газета додає, що ніхто не зупинить Путіна та Асада від перетворення Алеппо у другий Грозний. Далі видання риторично запитує, чи ж Захід є абсолютно безпомічним у цій ситуації? Минулого тижня на саміті ЄС Німеччина, Франція та Сполучене Королівство не спромоглися поширити санкції проти Росії за кроки тієї країни, здійснені у Сирії. Опозицію щодо цього очолювала Італія. Втім, часопис наводить слова колишнього радника президента Обами Адама Сміта, який каже, що існують подальші напрямки тиску на Росію через російські банки, нафту та окремих осіб. США, за словами Сміта, можуть очолити цей напрямок і повести за собою ЄС. Водночас існують певні «але». Хоча все може змінитися, якщо кровопролиття в Алеппо триватиме. Часопис насамкінець зазначає, що не існує виправдання заплющуванню очей на воєнні злочини Росії.

«Путін хоче перетворити Алеппо на другий Грозний, як пише Девід Ґарднер. Лише санкції можуть завадити кровопролиттю»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG