Доступність посилання

ТОП новини

У Житомирі археологи розкопали старовинні підземелля


Житомирський регіональний краєзнавчий музей
Житомирський регіональний краєзнавчий музей

Майже тиждень тривають археологічні розкопки на Замковій горі у Житомирі, де зародилося стародавнє місто. Серед перших знахідок – середньовічні монети, фрагменти скляного й керамічного посуду та склепіння входів у старовинні підземелля. Востаннє тут працювали науковці у 2012 році, але через брак фінансування тоді археологічну розвідку довелося згорнути. У липні 2016 міський голова Житомира Сергій Сухомлин заявив, що на проведення розкопок у бюджеті передбачено 300 тисяч гривень, і археологи знову взялися за роботу.

У Житомирі археологи розкопали старовинні підземелля
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Старовинний посуд та предмети побуту, монети часів Київської Русі та празькі гроші, викарбувані за правління короля Вацлава ІІ, козацькі люльки 16 століття та мушкетні кулі. Це далеко не все, що знайшли археологи під час розкопок на Замковій горі у самому серці Житомира. Допомагають місцевим науковцям їхні колеги зі столиці.

«Ця знахідка датується періодом Київської Русі – ХІІ-ХІІІ століття. Це так зване кресало. Спосіб його використання: якщо треба було добути вогонь, бралася така тонесенька травичка (трут) і висікалася іскра. Найцікавіші знахідки, я вважаю, ще у нас попереду», – розповідає про один із артефактів учасник експедиції Віктор Потапенко.

За словами старшого наукового співробітника Житомирського обласного краєзнавчого музею Олександра Тарабукіна, кожна така знахідка – відкриття.

Олександр Тарабукін
Олександр Тарабукін

«Якщо «чорні копачі» щось схоже знаходили, то, на жаль, воно до краєзнавчого музею не потрапляло… Самі по собі речі вони безмовні, і тільки фахівець може розкрити їхні таємниці. Розповісти, що воно таке, як використовувалося, в який час побутувало і яку цінність представляє.

Всі речі безцінні, тому що вони є джерелом знання
Олександр Тарабукін

У цьому випадку всі речі безцінні, тому що вони є джерелом знання», – каже він.

Чоловік демонструє старовинні монети, знайдені кілька днів тому. Через товстий шар бруду та наслідки корозії подекуди з першого погляду дуже важко розібрати, коли і де були викарбувані давні гроші. Тому монети на деякий час залишають у спеціальному розчині, а потім чистять:

Ось така монета знайдена на території Житомирщини вперше – з арабською в’яззю та візерунками
Олександр Тарабукін

«Бачите, срібло не дуже високої якості: крихке і тонке. Коли з'являється патина, вона з'їдає оці візерунки, літери… Дуже тонкий метал. Ось така монета знайдена на території Житомирщини вперше – з арабською в’яззю та візерунками. Вона поки ще не вивчена і не датована. Я її трошки розчистив сьогодні, то хоч трошки можна побачити щось, бо вона була чорна», – розповідає Олександр Тарабукін.

Монета з арабською в’яззю, походження якої ще треба вивчити
Монета з арабською в’яззю, походження якої ще треба вивчити

Науковець стверджує: усе, що знайдуть під час розкопок, після вивчення спеціалістами зі столиці планують передати до місцевого краєзнавчого музею. За його словами, «кожна знахідка підписується: коли, ким і при яких умовах вона була знайдена».

Археологи працюють практично щодня і до завершення розкопок 18 грудня дослідити планують ще кілька локацій на Замковій горі. Зокрема, їхню увагу привернули житомирські підземелля, які хочуть музеєфікувати під скляним куполом – за прикладом Європи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG