Доступність посилання

ТОП новини

НАБУ перевіряє премії НАЗК, видані самим собі


Голова Національного агентства України з питань запобігання корупції (НАЗК) Наталія Корчак
Голова Національного агентства України з питань запобігання корупції (НАЗК) Наталія Корчак

Національне антикорупційне бюро України перевіряє, чи є корупційні ознаки у отриманні численних премій та надбавок членами Національного агентства з питань запобігання корупції. Про це журналістам програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та каналу «UA:Перший», повідомили у прес-службі НАБУ.

«НАБУ проводить інформаційно-аналітичну перевірку. Наші працівники аналізують інформацію щодо отримання працівниками НАЗК премій на предмет ознак корупційних кримінальних правопорушень, які відносяться до нашої підслідності. Поки ця перевірка не завершиться, ми не можемо говорити про можливість відкриття провадження», – зазначила прес-секретар Національного антикорупційного бюро Світлана Оліфіра.

Раніше журналісти програми «Схеми», посилаючись на відповідь НАЗК Центру протидії корупції, повідомили, що чотири члени Національного агентства із запобігання корупції щомісяця отримували до свого основного окладу дві надбавки та премію у розмірі місячної зарплати, у результаті замість одного стандартного окладу члени НАЗК отримували по чотири.

Так, з квітня по вересень поточного року голова НАЗК Наталя Корчак отримала понад 700 тисяч гривень зарплатні. Щомісяця голова НАЗК отримувала оклад у розмірі 35 тисяч гривень, 50% від окладу у вигляді надбавки за вислугу, 100% окладу як надбавку за інтенсивність та 100% окладу у вигляді премії.

У липні та вересні поточного року всі чотири члени НАЗК отримали по 250% премії на додаток до окладу та надбавок.

На запитання журналістів, що послужило причиною збільшення виплати у десять разів від розміру встановленого окладу, голова НАЗК Наталія Корчак поскаржилася на несвоєчасне фінансування урядом роботи свого відомства та повідомила, що за рахунок премій, проведених через зарплату, члени НАЗК облаштовували свої робочі місця і заправляли картриджі.

У вересні систему електронного декларування вдалося запустити із двотижневою затримкою та з другої спроби. 31 серпня, напередодні запуску, президент України Петро Порошенко заявив, що «програма кардинально перероблена». Після запуску НАЗК кілька разів відновлювали роботу Реєстру, а чиновникам доводилося переподавати свої декларації.

XS
SM
MD
LG