Доступність посилання

ТОП новини

Щоб зберігати ефективність, ми активно оновлюємо санкції щодо Росії – представник президента США


©Shutterstock
©Shutterstock

Санкції не змінять світ за одну ніч, але, якщо їх утримувати, вони приносять бажані результати. Так окреслює теперішню американську політику у відповідь на агресію Росії стосовно України спеціальний представник президента США Селест Воландер.

«Ефективним елементом нашої політики санкцій в контексті Росії щодо України є послідовна, безперервна політика збереження санкцій. Одна з проблем, коли ти застосовуєш інструмент санкцій для мирного вирішення конфлікту – з часом дуже розумні бізнесмени знаходять шляхи, як обійти обмеження. Тому, щоб зберігати ефективність, ми активно оновлюємо санкції», – сказала Волендер.

Останнє таке оновлення було у вересні поточного року, коли до санкційного списку щодо анексії Криму Вашингтон додав ще 11 компаній, які зареєстровані в різних країнах світу, але обслуговують російський оборонпром.

«Наше звернення до російських лідерів – ви перебуваєте у санкційній коробці, і єдиний вихід з цієї коробки – це серйозно домовлятися по «Мінську» і виконати його повністю», – додала спецпредставник президента США.

Санкції будуть ефективні доти, доки їх зберігатимуть одночасно більшість західних країн, каже Волендер.

«Якщо наша з європейцями єдність у питанні санкцій буде порушена, то не з вини США. Сполучені Штати будуть дотримуватися цієї політики і ми віримо, що цей тиск лишається найбільш ефективним інструментом для того, щоб Україна повернула собі суверенітет та територіальну цілісність», – сказала вона.

Частина американських експертів не вважають політику Адміністрації Барака Обами щодо України та Росії ефективною, зокрема експерт «Атлантичної ради» Ієн Бжезінський наполягає на необхідності озброїти Україну. Він також дивується, що жоден із кандидатів у президенти досі не висловив своєї позиції з цього питання.

«У багатьох ключових на цих виборах штатах проживають великі американсько-українські громади і вони вимагають від цих двох кандидатів чітко заявити свою позицію щодо України. І недостатньо сказати, що він чи вона будуть жорсткішими, ніж Обама. Що це конкретно означає? Що ти розглянеш окремо можливість надання летальної зброї Україні? Чекайте, президент Обама розглядає можливість надання летальної зброї Україні щодня. Зроби конкретну заяву – чи ти зміниш розстановку американських військ у Європі, чи ти зміниш стратегію. Ми повинні вимагати від цих кандидатів конкретики, і тоді будемо вирішувати – за кого голосувати», – заявив Бжезінський.

Обидва кандидати на посаду президента США Дональд Трамп та Гілларі Клінтон заявляють про підтримку України, втім жоден з них не робив окремої заяви щодо надання смертоносної зброї для України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG