Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: електронні декларації на публіку


Доброго ранку!

Сподіваємось усі перевели годинники і прокинулись на роботу не завчасно.

Сьогоднішній огляд подій за вихідні розпочинаємо зі статків державних службовців, адже саме сьогодні вночі сплив термін подачі електронних декларацій. Попри часті атаки хакерів в системі понад 112 тисяч декларацій. Серед тих, які привернули нашу увагу, декларація Олега Ляшка. Лідер Радикальної партії вказав, що має 740 тисяч доларів, 90 тисяч євро, годинники та ювелірні вироби і, звісно, вила. Понад мільйон доларів готівкою задекларував голова ДФС Роман Насіров. Трохи відстав від нього секретар РНБО Олександр Турчинов. Він має готівки на суму понад 800 тисяч доларів у різних валютах. Відомо, що колишня соратниця Турчинова – Юлія Тимошенко орендує будинок у 588 квадратних метрів, а її чоловік має фірму «Леді Ю».

На відміну від них генеральний прокурор України Юрій Луценко одноосібно не є власником жодного об’єкта нерухомого майна. Живе Луценко і без жодного транспортного засобу.

З'явилась у системі і найочікуваніша декларація. «Щодо моєї декларації, одразу хочу зауважити, що все коштовне рухоме і нерухоме майно: житло, земельні ділянки, авто, картини, жіночі прикраси – було куплено (не в оренді) до президентства. Більше того, здебільшого майно було набуто в той час, коли я не був на державній службі», – зазначив президент України Петро Порошенко.

Радіо Свобода прискіпливо стежить за оприлюдненням декларацій чиновників. Тож про статки інших держслужбовців, як локального, так і загальнодержавного масштабу, ми обов’язково повідомлятимемо вам у новинах, матеріалах та розслідуваннях.

***

А поки українські чиновники декларації публікували, у Молдові президента обирали. Ці вибори є першими прямими президентськими виборами за останні 20 років. Спостерігачами вони сприймаються як боротьба між прихильниками інтеграції Молдови з Європейським союзом і тими, хто хоче тісніших зв’язків із Росією. Наразі переможець ще невідомий. Лідером у багатьох соціологічних опитувань є соціаліст Ігор Додон, який, до речі, Крим вважає російським. Його опонентка – колишній міністр освіти і голова Партії дій і солідарності Майя Санду.

Якщо ви ще не підписані на Радіо Свобода Daily, то зараз саме час це зробити – і читати далі.

Конопля і прощання з королем

Цікавий мітинг відбувся у суботу на Михайлівській площі в Києві. Представники руху, що називає себе «Українська конопляна асоціація» вимагали легалізувати куріння коноплі та декриміналізувати частину 1 статті 309 Кримінального кодексу. За їхніми словами, поліція використовує цю норму, щоб вимагати хабарі від затриманих, у яких знайшли кілька грамів конопель. Без сутичок із правоохоронцями не обійшлось. Чотирьох мітингувальників затримали, але невдовзі відпустили.

На площі виходили в ці вихідні і в Росії. В Санкт-Петербурзі близько 150 людей взяли участь у Марші проти ненависті, організованого в пам’ять про вбитого неонацистами правозахисника, ученого-етнолога Миколу Гіренка, який виступав експертом у судах за злочинами на ґрунті ненависті. Перед закінченням акції співробітники поліції затримали двох її учасників, що несли прапор України і прапор кримських татар.

На згадку про жертв політичних репресій у Москві, а також декількох інших містах Росії тривала і дводенна акція під назвою «Повернення імен». Активісти зачитували імена людей, загиблих в роки радянського терору. «Ми проводимо акцію вже вдесяте, імена в цей день звучать 12 годин без зупинки, але ми ледь дійшли до середини списку…Тоталітарна держава не просто вбивала людей, вона прагнула викреслити їхні імена з історії, знищити будь-яку згадку про них», – розповіли організатори.

Виходили на вулицю люди ще й у Таїланді. Тисячі громадян цієї країни стояли у кількакілометровій черзі до Великого палацу у центрі Бангкока, щоб віддати останню шану королю Пуміпону Адуньядету, що помер 13 жовтня. Він керував країною 70 років.

***

Наостанок про кіно. Завершився міжнародний кінофестиваль «Молодість». Ґран-прі отримав польський фільм «Остання сім’я» режисера Яна Матушиньського. Нагороду за найкращий фільм в національному конкурсі отримала стрічка «Кровянка» режисера Аркадія Непиталюка. В програмі також був фільм «Мустафа» – про життя лідера кримських татар Мустафи Джемілєва. Ось тут ви можете знайти відео з прем’єри і почути, що про стрічку думає її головний герой.

Ваше Радіо Свобода Daily

Це був текст оновленої розсилки від Радіо Свобода. Кожного буднього дня, а також за підсумками вихідних формуємо стислу авторську інформаційну підбірку та надсилаємо на вказаний імейл рівно о 7-й ранку. Щоб отримувати «Радіо Свобода Daily», залиште нам свою адресу електронної пошти за цим посиланням.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG