Доступність посилання

ТОП новини

Активісти перетворюватимуть міський простір Запоріжжя за допомогою мистецтва


У Запоріжжі альпініст намалював мурал
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Запоріжжя – Перетворити старенькі радянські коробки-багатоповерхівки у мистецький об’єкт – таку мету поставили собі учасники проекту «Сучасне місто». Він об’єднав місцевих граферів, дизайнерів та громадських активістів. Перетворювати міський простір Запоріжжя хочуть, створивши низку муралів. До «осучаснення» міста активісти залучили самих містян, запропонувавши самостійно обрати малюнок. Планують за цим принципом створити у місті й інші мурали.

Запорізькі активісти запропонували жителям міста самостійно обрати малюнок майбутнього муралу – виставили на голосування у соцмережах 7 малюнків відомого київського плакатиста Миколи Гончарова. Окреме голосування провели і серед мешканців будинку, де мав з’явитися розпис. Мешканка будинку Лариса до ініціативи громадських активістів поставилась схвально та навіть допомагала їм проводити голосування.

«Стінка буде виглядати дуже гарно – раніше у нас тут висіла реклама горілки. 90 з гаком болтів забито у стіну. В принципі, ми поставились до цього дуже позитивно», – каже жінка.

Технічні складнощі

Більшість голосів здобув проект малюнка під назвою «All you need is love» – «Все, що тобі потрібно, це любов». На ньому на жовтому тлі блакитним кольором зображений профіль дівчини з птахом у руках. Зробити малюнок активісти планували до Дня міста, 8 жовтня, та зіткнулись з технічними труднощами, каже запорізький графер Юрій Мудрик. Він разом з колегою працював над першим у Запоріжжі муралом – малювали його з підйомника та будівельної люльки.

Ми прийшли до нестандартного методу – попросили допомоги в альпініста
Юрій Мудрик

«Тут ми зіткнулись з тим, що висота будинку дуже велика – немає у нас в місті практично таких підйомників. А навіть ті, що є, то не можуть розігнути стрілу, бо заважають дроти і світлові мережі. Спробували встановити люльку. Теж питання не вирішилось, бо там встановити люльку не можна, за даними фахівців. І ми прийшли до нестандартного методу – попросили допомоги в альпініста», – пояснює графер.

Як змінити міський простір Запоріжжя?

Так до команди активістів долучився запорізький кераміст та археолог Олександр Шкаліков. Каже, незважаючи на дискусію у соцмережах щодо доречності муралу в кольорах національного прапора, вважає його появу у місті символічною.

Якщо щось намалювати позитивне, що тягне в гору, то воно буде розвивати це місце
Олександр Шкаліков

«Оскільки ми перебуваємо в такому часі і в таких подіях, то, мабуть, дівчинка як символ України, як символ Запоріжжя і пташка як символ надії, яка може полетіти, – думаю, зараз це доречно саме для Запоріжжя, для цієї місцевості і цього будинку теж. Я вважаю, що це певна магія, бо якщо щось намалювати позитивне, що тягне в гору, то воно буде розвивати це місце», – говорить альпініст.

Один з ініціаторів створення муралу Вікторія Верес зауважує: мурал має стати творчою візитівкою міста і привабити сюди відомих майстрів.

«Дуже важливо, коли професіонал впізнає професіонала. Гордитися – це добре, але нам щонайменше має бути не соромно за нашу роботу. Розумію, що інші художники побачать наш рівень і теж схочуть з нами співпрацювати, долучатися до міста Запоріжжя», – каже дизайнер.

Як жителі Запоріжжя ставляться до появи в місті муралів?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Фінансовий бік проекту

Вартість розпису – 50 тисяч гривень. Це грантові кошти. Втім, по завершенню фінансування активісти планують продовжити свою роботу з перетворення міського простору Запоріжжя, каже учасниця проекту «Сучасне місто» Наталя Селюкова.

Треба залучати мешканців будинку до співфінансування
Наталя Селюкова

«Як мінімум, 4 місяці – листопад і зима – для пошуку фінансування, все буде залежати від цього. І моя особиста думка, що окрім шукати фінансування донорське – від міжнародних фондів, інших організацій, треба залучати мешканців будинку до співфінансування. І тоді це буде сприйматися трохи інакше», – вважає громадська активістка.

Активісти вже мають пропозиції від мешканців інших багатоповерхівок міста. Планують повернутися до роботи навесні, коли погода дозволятиме вести висотні роботи.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG