Доступність посилання

ТОП новини

МОН скасувало дозвіл на посібник «Сімейні цінності» через дискримінаційний зміст


Лілія Гриневич
Лілія Гриневич

Міністерство освіти й науки України скасувало дозвіл на використання посібника «Сімейні цінності» через дискримінаційний зміст.

Як повідомила 31 жовтня прес-служба відомства, відповідний лист розіслано обласним департаментам та управлінням освіти й інститутам післядипломної педагогічної освіти.

«Програма курсу, всі методичні посібники й робочі зошити, які йдуть разом з нею, будуть відправлені на повторний розгляд комісії», – повідомила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Очільниця МОН пообіцяла, що найближчим часом будуть переглянуті всі навчально-методичні посібники, що були надруковані за останні п’ять років – тобто всі ті, що мають на сьогодні грифи міністерства. Міністр додала, що оскільки виявлення дискримінаційних норм у навчально-методичній літературі останнім часом набуло масового характеру, потрібно застосовувати системні рішення. Тому в найкоротший термін МОН планує підготувати наказ про підвищення якості відповідної літератури.

«Справа не в тому, у скількох школах викладається цей факультативний курс, адже навіть якщо в одній школі може вивчатися курс із таким дискримінаційним текстом, то це вже проблема», – заявила Гриневич.

Раніше ЗМІ поширили листа МОН із рекомендацією школам впроваджувати факультативний курс із формування сімейних цінностей. Серед рекомендованої літератури є посібник «Сімейні цінності для учнів 8-9 класів». Автори цього посібника, зокрема, пропонують вчителям разом із батьками виховувати в хлопчиках чоловічі якості, а у дівчаток – жіночі. За посібником, чоловік є добувачем і захисником, а «завдання жінки полягає в тому, щоб подобатися чоловікові, і саме тому вона повинна намагатися бути привабливою для нього».

Міністр освіти після цього доручила перевірити програму курсу «Сімейні цінності».

XS
SM
MD
LG