Доступність посилання

ТОП новини

Представництво ЄС в Україні закликає до політичного невтручання у роботу з е-деклараціями


Представництво ЄС в Україні наголошує на важливості організації незалежної перевірки Національним агентством з питань запобігання корупції (НАЗК) електронних декларацій доходів і майна українських чиновників, а також невтручанні у роботу відомства з боку політиків. Про це заявив заступник голови представництва Томас Фреллесен.

«Завершення першого раунду електронного декларування доходів, в результаті чого ми стали свідками дуже високої явки серед декларантів, знаменує собою важливий етап антикорупційних реформ в Україні. Нині розпочинається важливий етап контрольної перевірки поданих електронних декларацій. НАЗК повинно мати можливість працювати повністю незалежно та вільно від будь-якого політичного втручання. Агентство має отримати необхідні кошти для виконання своїх важливих функцій стосовно перевірки інформації, представленої в деклараціях», – заявив Фреллесен.

За його словами, також важливо забезпечити системі електронного декларування безперебійну роботу.

«Успішний запуск системи має поєднуватися з її ефективним та безперебійним функціонуванням», – додав заступник голови представництва ЄС в Україні.

У вересні цього року із двотижневою затримкою та з другої спроби вдалося запустити систему електронного декларування. Після її запуску роботу реєстру з технічних причин доводилось поновлювати, а чиновникам – повторно подавати свої декларації. Були також повідомлення про хакерські атаки.

В ніч на 31 жовтня завершився перший етап подання електронних декларацій за 2015 рік для суб’єктів декларування, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище. За даними сайту Єдиного державного реєстру декларацій, документи подали на час завершення першого етапу понад 118 тисяч осіб.

Система електронного декларування статків високопосадовцями є однією з вимог закону «Про запобігання корупції».

XS
SM
MD
LG