Доступність посилання

ТОП новини

Звідки у чиновників валізи готівки? (Огляд преси)


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Електронні декларації чиновників, котрі тепер доступні для вільного перегляду, лишають по собі гнітюче враження, наголошує газета «Україна молода». Брендові годинники, раритетні авто, предмети антикваріату, оберемки квартир та будинків, цілі валізи «кешу»… Особливо газетярів вразили тонни готівки, яку можновладці тримають чомусь не на банківських рахунках (як це заведено в усьому цивілізованому світі), а просто вдома. Ймовірно, що багато хто перебуває на «низькому старті», будучи готовим тікати з країни за першої ж потреби. Одночасно стають зрозумілими й шляхи надбання усіх цих статків. Один iз них, на думку журналістів, точно пов’язаний iз довгобудом, якому пішов уже третій рік. Йдеться про проект «Європейський вал», на якому, за інформацією газети, дехто добряче нагрів руки. Докладніше газета розповідає в матеріалі «Кому війна, а кому – «Стіна».

Газета «Сегодня» стверджує, що в Україні масово торгують базами даних і військовими секретами. Днями СБУ викрила чергового співробітника, який намагався продати інформацію, що становить державну таємницю. В цілому з червня минулого року там звільнили 41 співробітника, в тому числі за продаж секретів країни. В середньому таємна інформація від силовиків і приватних компаній коштує близько 2-5 тисяч гривень, але часом ціна таємниць може доходити до мільйонів гривень. Фігурантами справ про продаж секретних і конфіденційних відомостей нерідко є поліцейські, банкіри, приватні детективи, бізнесмени (скуповують бази клієнтів), комп'ютерники. Докладніше про те, як функціонує бізнес на таємниці в Україні, і як її можна захистити, розповідає газета «Сегодня».

У Росії готують закон про російську націю. Володимир Путін підтримав цю ініціативу, зазначивши, що такий закон «може вирости зі стратегії з розвитку національних відносин у Росії». Навіщо Росії потрібен такий закон і чим це може загрожувати Україні, аналізують експерти газети «День». Зокрема, екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко вважає, що не може країна, яка об’єднує понад сотню різних націй і народностей, утворити одну націю. Виходячи з досвіду Радянського Союзу, це марна трата часу і зусиль. З цього нічого не вийде і це буде якесь чергове псевдонаукове творіння, яке не матиме під собою жодного реального змісту, наголошує експерт газети у публікації «Війна за ідентичність».

В цьому ж числі «День» коментує рішення парламенту відмовитись від збільшення зарплат. Експерт видання вважає, що «смотрящі» від олігархів у парламенті, для яких особисто зарплата взагалі не має значення, хочуть не допустити зростання офіційного доходу іншим депутатам. Це для того, щоб вони або брали конверти або жили на копійки та щодня відчували власну фінансову несамодостатність. Бо олігархам фінансово незалежні депутати не потрібні, зазначає експерт «Дня» у статті «Депутати. Гра в зарплати».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG