Доступність посилання

ТОП новини

КВУ: у 2015 році компенсацію на житло отримували 119 депутатів-мільйонерів


Комітет виборців України заявляє, що у 2015 році компенсацію на житло отримували 119 народних депутатів, які задекларували в електронних деклараціях щонайменше мільйон гривень грошових активів.

«Експерти проекту «Дослівно» проаналізували декларації народних депутатів, які в минулому році отримували з бюджету кошти на оренду. З’ясувалося, що 119 з них задекларували в 12 розділі електронних декларації більше мільйона гривень (або еквівалент)», – зазначає КВУ на своїй сторінці в Facebook.

За даними КВУ, десятка найбагатших депутатів, які отримували компенсації, на житло є такою: 1. Вадим Нестеренко, 206 мільйонів гривень; Олександр Вілкул, 190 мільйонів гривень; 3. Євген Геллер, 165 мільйонів гривень; 4. Руслан Демчак, 133 мільйони; 5. Євген Мураєв, 94 мільйони гривень; 6. Борислав Розенблат, 94 мільйони гривень; 7. Геннадій Чекіта, 90 мільйонів гривень; 8. Анатолій Денисенко, 85 мільйонівгривень; 9. Олександр Пресман, 71 мільйон гривень; 10. Аркадій Корнацький, 57 мільйонів гривень.

Водночас, зазначають у комітеті, деякі з заможних депутатів задекларували житло, яке належить їм або близьким родичам у київській приміській зоні.

Як заявив голова Комітету виборців України Олексій Кошель, після старту електронного декларування цілком очевидно, що потрібно переглянути систему депутатських компенсації.

«Хоча повністю відмовлятися від неї теж не варто. Оскільки ми точно знаємо, що в парламенті є такі депутати, для яких ці гроші критично важливі», – сказав він.

У КВУ нагадують, що у грудні 2015 року 177 народних депутатів отримували компенсацію з державного бюджету для оренди житла або винайму готельного номера, річний розмір компенсації міг становити 167 тисяч гривень.

Напередодні у громадянській мережі «Опора» заявили, що станом на 31 жовтня до Єдиного державного реєстру декларації подали 413 народних депутатів парламенту восьмого скликання, вони задекларували грошових активів майже на 12 мільярдів гривень.

В ніч на 31 жовтня завершився перший етап подання електронних декларацій за 2015 рік для суб’єктів декларування, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище – президент, прем’єр, члени уряду, депутати, судді, правоохоронці. За даними сайту Єдиного державного реєстру декларацій, документи подали на час завершення першого етапу понад 118 тисяч осіб.

Система електронного декларування статків високопосадовцями є однією з вимог закону «Про запобігання корупції».

XS
SM
MD
LG