Доступність посилання

ТОП новини

Дані СММ ОБСЄ про жертви у Макіївці спростовують дезінформацію сайтів угруповання «ДНР»


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

27 і 28 жовтня російські та українські ЗМІ та засоби масової інформації на окупованій частині Донеччини повідомляли про обстріл міста Макіївки. Деякі ЗМІ, що підконтрольні угрупованню «ДНР», інформували, що внаслідок обстрілу, нібито, загинула малолітня дитина. Пізніше на сайті СММ ОБСЄ уточнили інформацію про жертви серед цивільного населення у Макіївці, з’ясувалося, що сайти угруповання «ДНР» поширювали дезінформацію.

Після обстрілу Макіївки в угрупованні «ДНР» заявляли про двох загиблих і сімох поранених.

А деякі російські сайти і сайти угруповання «ДНР» повідомили також, що під час обстрілів загинула дитина.

«Так само серед поранених була малолітня дитина. На жаль, її врятувати не вдалося і кількість загиблих збільшилася до 3 осіб. Загиблих і поранених може виявитися більше, бо люди можуть перебувати під завалами. На місці обстрілу працюють всі екстрені служби міста», – пише російський сайт.

Спостерігачі СММ ОБСЄ пізніше уточнювали повідомлення про жертви серед цивільного населення у Макіївці: у звіті від 29 жовтня йдеться про шість жертв серед цивільного населення у Кіровському районі міста. Місцеві мешканці повідомили СММ про загибель однієї цивільної особи (чоловіка). А в будинку №4 у кварталі Будівельник, розташованому біля будинку №10, спостерігачі бачили калюжу крові та спілкувалися з двома мешканцями (чоловіками), які заявили, що вибух стався, коли батько, мати та дочка поверталися додому до своєї квартири. Батько загинув на місці, а дочка отримала поранення. Медпрацівники лікарні в Донецьку повідомили СММ, що 27 жовтня, близько 20:50, із Макіївки до їхньої лікарні доправили 6-літню дівчинку (дочку чоловіка, який загинув). Спостерігачі провідали потерпілу і помітили у неї рани від осколків на щоці, оці, обличчі та лівому вусі. За словами медперсоналу, у неї була зламана ліва частина щелепи і її необхідно було прооперувати. Про смерть дитини у звіті не йшлося.

Деякі ЗМІ на окупованій частині Донбасу пізніше писали, що дівчину прооперували і вона у стані середньої тяжкості.

У цьому ж звіті йшлося і про двох загиблих: «Чоловік у міському морзі в Макіївці повідомив СММ, що 27 жовтня, приблизно о 21:00, до моргу були доправлені два тіла. Він також додав, що за результатами розтину було встановлено, що в одному випадку (будинок №4 у кварталі Будівельник) причиною смерті стала травми голови та шиї, а в іншому (провулок Газетний, 7) – осколкові поранення в області грудної клітки з ушкодженнями внутрішніх органів. Спостерігачі бачили тіла та зауважили, що видимі рани на тілах співпадали з описом, наданих цим чоловіком», – йдеться у звіті.

31 жовтня СММ ОСБЄ у своєму звіті повідомила, що у Кіровському районі міста Макіївка, що підконтрольне угрупованню «ДНР», (12 кілометрів на північний схід від центру Донецька) спостерігачі бачили, як ремонтували пошкоджений дах триповерхового будинку №73 на вулиці Кокінакі. Жінка, яка працює у розташованому поруч магазині, повідомила СММ, що вона чула 6 вибухів 27 жовтня, близько 18:40. На противагу повідомленням у місцевих ЗМІ, з’ясувалося, що жінка не постраждала внаслідок обстрілу.

А в мікрорайоні «Будівельник» (будинок №10) місцевий мешканець повідомив спостерігачам про те, що 27 жовтня, близько 19:00, він чув 4 вибухи. Він розповів, що ударною хвилею його відкинуло до стіни, внаслідок чого він порізався від уламків скла. За адресою провулок Газетний, 7 троє цивільних осіб, які, за попередньою інформацією, отримали поранення, повідомили СММ, що насправді вони не були поранені. В їхній квартирі спостерігачі побачили розбиті вікна та дірки на стінах. На вулиці Героїв Сталінградців жодних пошкоджень не було зафіксовано. Медпрацівники у лікарні №1 у Макіївці повідомили СММ, що 27 чи 28 жовтня жодних поранених цивільних осіб до них не доставляли.

XS
SM
MD
LG