Доступність посилання

ТОП новини

Підвищення мінімальної зарплати не призведе до «зрівнялівки» і друку гривні – міністр


Підвищення мінімальної зарплатні удвічі захистить українців від бідності – урядовці
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Підвищення мінімальної зарплатні удвічі захистить українців від бідності – урядовці

Підвищення мінімальної заробітної плати в Україні удвічі захистить країну від бідності, при цьому воно потребує не додаткової емісії гривні, а виведення з тіні зарплат у бізнесі, заявив під час години запитань до уряду в парламенті міністр соціальної політики Андрій Рева.

«Підвищення зарплати, яке нині всі обговорюють, було не спонтанним. Ми від початку планували розробити систему розрахунку мінімальної зарплати, щоб вона перевищувала прожитковий мінімум. Підвищення – наслідок шести місяців роботи уряду з профспілками, роботодавцями, громадськими організаціями», – сказав Рева.

За словами міністра, ціни в Україні від січня 2014 року виросли втричі, а мінімальна зарплата за цей час зросла лише на 19%, тоді як середній рівень зарплат у державі – на 70%.

Утім, підвищення «мінімалки» на 70%, або ж з урахуванням інфляції не вирішує проблеми бідності українців, стверджує Андрій Рева.

«Чому саме 3200 гривень? Лунали різні пропозиції. Уряд 11 жовтня затвердив оновлені набори продуктів харчування, наборів товарів і послуг для розрахунку реального прожиткового мінімуму. Ми це зробили вперше від початку Незалежності. Цей розрахунок показав, що такий мінімум – 3200 гривень. Тому таке підвищення є захистом громадян із мінімальними доходами, і стимулювання йти працювати для тих, хто нині отримує допомогу з безробіття», – наголошує урядовець.

Для такого підвищення друкувати додаткової грошової маси не доведеться, оскільки ресурсом для підвищення буде виведення зарплат із тіні у приватному секторі економіки, яке частково вже відбувається за рахунок зменшення податкового тиску на бізнес, додав міністр.

«Ми знизили оподаткування, і частина підприємців вивели зарплати з тіні, за що ми їм вдячні. Але не всі. Наші дані свідчать, що 47 тисяч керівників приватних підприємств призначили собі офіційну зарплату менше ніж 1500 гривень на місяць», – сказав Рева.

За його словами, зміна рівня мінімальної зарплати не означатиме зрівняння рівня доходів для різних категорій працівників. Міністр заявляє, що разом з підвищенням мінімальної зарплати заробітна плата лікаря буде 4-8 тисяч гривень, фельдшера – близько 4 тисяч гривень. Водночас міністр пропонує не прив’язувати автоматично до «мінімалки» заробітну плату суддів, працівників НАБУ і подібних працівників.

Збільшення мінімальної зарплати заплановане на січень 2017 року, для цього за урядові пропозиції має проголосувати парламент.

XS
SM
MD
LG