Доступність посилання

ТОП новини

Еміне Джеппар: «Бачити себе в топі найбагатших кримчан ‒ дивно»


Еміне Джеппар
Еміне Джеппар

Процес електронного декларування українськими політиками і чиновниками своїх прибутків і майна на практиці виявився непростим. Деякі графи технічно не дозволяють деталізувати інформацію декларантів, що створює передумови для різночитань у їхньому реальному матеріальному становищі. Така ситуація виникла при аналізі е-декларації першого заступника міністра інформполітики України Еміне Джеппар.

За результатами дослідження е-декларацій сайт «Крим.Реалії» склав топ найзаможніших кримчан, представлених в українських органах влади. Під час його складання оцінювалися фінансові кошти, які назвали у своїх фінансових звітах декларанти. Тих, хто назвав суми у розмірах понад 100 тисяч доларів, виявилося четверо. Серед них ‒ перший заступник міністра інформполітики України Еміне Джеппар. Її чоловік, згідно з декларацією, володіє 130 тисячами доларів, які він позичив третім особам.

Еміне Джеппар стверджує, що внесення її прізвища до топу найзаможніших кримських чиновників безпідставне, оскільки цими коштами її сім'я «давно не володіє», а частина коштів, які вказані у документі, вже витрачена. Також, за її словами, ні вона, ні її чоловік не мають нерухомості на материковій частині України, де вони вимушено проживають після російської анексії Криму. Під час висвітлення її матеріального становища була допущена помилка, пов'язана з квартирою у Києві.

Що записано в е-декларації

Як зазначено в електронній декларації Еміне Джеппар, вона володіє автомобілем Audi А4 2006 року випуску вартістю 145 тисяч гривень і банківським рахунком з 1,9 тисячами доларів.

У той же час, чоловік першого заступника міністра інформполітики України ‒ бізнесмен Ленур Неметуллаєв ‒ зазначає у своїй власності квартиру в Сімферополі площею 79,4 квадратних метрів (придбання 2006 року) та нежитлові приміщення: склад із наметом в Нижньогірському районі і приміщення охорони з огорожею у селищі Мирне Сімферопольського району. Згідно з документом, станом на 2015 рік він також володів автомобілем Volkswagen Passat 2008 року випуску вартістю 164,6 тисячі гривень. Серед особистих коштів Ленура Неметуллаєва ‒ 35,5 тисяч доларів і 130 тисяч доларів, позичених третім особам. В е-декларації також зазначено, що він винний «Укрсиббанку» 9,5 тисячі доларів і 75 тисяч швейцарських франків.

У декларації фігурує квартира в Києві площею 130 квадратних метрів, яка належить третій особі. З минулого року в ній, як зазначено в документі, проживає Еміне Джеппар з дочками. Вона уточнює, що квартира є власністю її близької подруги, яка надала своє житло в користування.

Окремою процедурою е-декларування Еміне Джеппар вказала оригінальний годинник швейцарського бренду Omega Seamaster Professional 300m/1000ft, co-axial вартістю 102,8 тисячі гривень. Як сказано в документі, цей годинник є подарунком від іноземного громадянина на ім'я Шейх Сальман Сабах Аль Салем Аль-Хомуд Аль-Сабах ‒ міністра інформації Кувейту. Право власності на нього Еміне Джеппар отримала менше місяця назад.

Про подарунок і борги

Після виходу матеріалу Еміне Джеппар звернулася до редакції «Крим.Реалії» і наголосила, що коштами, зазначеними в декларації, її сім'я не володіє, а вказані вони були лише тому, що того вимагає законодавство про протидію корупції. Вона вважає, що її прізвище не може фігурувати в топі найбільш заможних кримчан. «Якщо йдеться про моє фінансове становище на момент не перебування при владі, то, ймовірно, я мала бути не в цьому рейтингу», ‒ вважає перший заступник міністра інформполітики України.

Еміне Джеппар погодилася відповісти на питання, пов'язані з кожним пунктом її е-декларації.

Еміне Джеппар
Еміне Джеппар

‒ Еміне, ви пояснили, що живете у київській квартирі вашої подруги. Чому в е-декларації не вказано, що разом з вами і вашими дочками в ній проживає і ваш чоловік?

‒ Так, я вказала, що моя подруга є власником квартири. Це найважливіший аспект, бо журналісти визнали цю квартиру моєю покупкою 2015 року, що не відповідає дійсності. Припускаю, що заповнюючи декларацію безліч разів, заходячи в систему, яка технічно вибивала і змушувала заповнювати все заново і з нуля, інформація про чоловіка могла залишитися поза увагою. Напевно, саме тому, творці системи передбачили можливість протягом тижня після подачі вносити уточнення. Планую ще раз уважно вивірити інформацію на точність і наявність технічних помилок.

‒ Як ви можете пояснити наявність у вашій е-декларації 130 тисяч доларів, які, як зазначено в документі, ваш чоловік позичив третім особам? Коли це відбулося?

‒ Чоловік займається підприємницькою діяльністю з 1996 року. У його власності і під його безпосереднім керівництвом було кілька компаній. З 2001 до 2013 року щорічний прибуток мого чоловіка становив від 60 до 80 тисяч доларів на рік від основних видів комерційної діяльності: вантажні перевезення, посередницькі послуги, здача в оренду нерухомого майна. Наприклад, за такі гроші можна було купити трикімнатну квартиру в Сімферополі на ті часи.

Борг у 135 тисяч доларів не є показником мого матеріального становища на 2015 рік

‒ У вашій е-декларації зазначено, що ваш чоловік винний «Укрсиббанку» 9,5 тисячі доларів і 75 тисяч швейцарських франків. Що це за борг?

‒ Вся ця інформація ‒ публічна і є в деклараціях про прибутки чоловіка, які він подавав до податкової служби. Борг в 135 тисяч доларів не з'явився в 2015 році. Цей борг розділений між кількома людьми і давався в різний час ‒ в період з 2002 року до 2008. Чоловік фінансово підтримав кількох своїх партнерів і родича при купівлі житла. Тому цей борг не є показником мого матеріального становища на 2015 рік. З огляду на те, що на 31 грудня 2015 року він все ще актуальний, не вказати його я не могла.

Перший кредит ‒ 9,5 тисячі доларів ‒ це залишок автокредиту, виданого 2008 року на покупку Volkswagen Passat (вказано в е-декларації). Цього року чоловік авто продав і закрив борг за кредитом, але це буде вказано в е-декларації наступного року.

Інші два кредити були взяті на поповнення оборотних коштів чоловіком в 2006 і в 2008 році. Сума, зазначена в декларації, ‒ це заборгованість чоловіка перед банками станом на 31 грудня 2015 року. Чоловік не відмовився виплачувати борг після окупації Криму.

Еміне Джеппар
Еміне Джеппар

‒ Поясніть інформацію щодо банківських рахунків, якими володіє ваша сім'я. Ви говорите, що велика частина цих коштів вже витрачена. На що?

‒ Мій банківський рахунок ‒ майже в 2 тисячі доларів і майже 2 тисячі гривень станом на 31 грудня 2015 року не такий великий, щоб його розписувати. До Києва з Криму ми переїхали в кінці 2014 року зі певними фінансовими заощадженнями. 35,5 тисяч доларів ‒ сума заощаджень чоловіка на момент 31 грудня 2015 року, які ми витрачаємо на потреби і дозвілля сім'ї: освіту, відпочинок, інші витрати.

‒ Ви внесли до своєї е-декларації уточнення, задекларувавши годинник. Як ви отримали цей подарунок і скільки він коштує?

Годинник носити не збираюся. Планую вкласти гроші за годинник, якщо зможу продати його, у створення фільму або іншого суспільно важливого проекту

Які, на ваш погляд, зміни мають бути внесені в систему е-декларування, щоб вона була зручніша і для декларанта, і для журналістів, які висвітлюють вміст цих документів?

‒ Ця інформація не стосується е-декларації 2015 року. Після отримання подарунка я зобов'язана упродовж десяти днів показати істотні зміни в своєму матеріальному становищі, що і зробила. Подарунок я отримала від міністра інформації Кувейту у відповідь на мій подарунок йому ‒ тарілку ручної роботи кримськотатарського майстра Рустема Скибина. Подарунок міністра по-східному щедрий, відмовлятися від нього неввічливо. Окрім годинника, мені подарували традиційний килимок ручної роботи, фотографію якого я постила в Інстаграм. Щодо годинника ніяких публічних постів не робила, бо носити його не збираюся. Планую вкласти гроші за годинник, якщо зможу продати його, у створення фільму або іншого суспільно важливого проекту.

Думаю, має бути можливість ставити дати в графах про фінансові кошти. Наприклад, технічної можливості позначити, що борг мого чоловіка в сумі 130 тисяч доларів давній, немає. В результаті, журналісти, підрахувавши прибутки і витрати ‒ а борг вони віднесли до «витрат» 2015 року, ‒ наткнулися на «обман». Мало хто, напевно, задумався про те, що інформація декларується не обов'язково тільки за 2015 рік, а станом на кінець року.

Все моє оточення, яке заповнювало е-декларацію, скаржилося на ті ж проблеми системи, коли доводилося багато разів починати роботу над документом з нуля. Це досить тривалий процес, і помилитися не складно, з огляду на багатогодинні спроби неодноразового заповнення документа.

Еміне Джеппар
Еміне Джеппар

Ідею е-декларування як інструменту прозорості фінансів чиновників я підтримую. Особливо цікаві з цієї точки зору, люди зі «стажем» у політиці, які багато років були при владі. Але є низка молодих політиків і чиновників ‒ «представників влади», які не мають «стажу». Частина ‒ прийшли з бізнесу. Їхнє матеріальне становище, очевидно, непогане. Але наше суспільство шукає «зраду» всюди. Наприклад, моє призначення на посаду першого заступника міністра було у квітні 2016 року. Чи може моя декларація за 2015 рік бути показником потенційної «корупційної складової»? Очевидно, що ні.

Бачити себе у топ-4 найбагатших кримчан при владі ‒ дивно ‒ це перше. Топ-4 ‒ не стандарт рейтингів. Друге ‒ якщо наявність вже не нової машини і 35,5 тисяч доларів готівкою на кінець 2015 року у чоловіка робить мене однією з найбагатших кримчан, то тоді залишається ще раз почати турбуватися за Крим. Третє ‒ яка мета цього матеріалу? Що журналіст хотів показати? Якщо моє фінансове становище на момент ще не перебування при владі, то, ймовірно, не в цьому рейтингу. П'яте. Вказавши майно чоловіка в Криму, я ризикую добробутом своєї сім'ї. Рейтинги ‒ широка публічність процесу. Багато хто знає, який бандитський режим сьогодні в Криму. Хто буде нести відповідальність, якщо буде віджимання або тиск на чоловіка? Ось ті питання, які мають знаходити відповіді.

Оригінал ‒ на сайті проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG