Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі суд заочно заарештував судно через поставки товарів з Туреччини в Крим


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Суд в Одесі заочно заарештував пором Varyag через поставки товарів з Туреччини в анексований Росією Крим. Про це йдеться в постанові суду від 1 листопада, яке було опубліковано в Реєстрі судових рішень.

У постанові суду мовиться, що поромом керує російська компанія, зареєстрована в Санкт-Петербурзі.

«Varyag здійснює незаконні рейси систематично, без будь-яких дозволів уповноважених органів. Екіпажам судна загрожує кримінальне покарання, передбачене частиною 3 статті 332-1 Кримінального Кодексу України (групове порушення правил в'їзду на окуповану територію)», – мовиться в тексті документа.

Згідно з постановою суду, якщо пором Varyag прибуде в будь-який порт на підконтрольній Україні території, його заарештує українська влада.

Ця ухвала суду може бути оскаржена.

Напередодні пором Varyag привіз із Туреччини до Севастополя 700 тонн апельсинів і мандаринів, а також будівельні матеріали і побутову техніку.

У період із серпня по листопад 2015 року російська влада Криму неодноразово заявляла про те, що налагодила поромну переправу між Севастополем і турецьким містом Зонґулдак. Транспортне сполучення припинилося відповідно до вимог указу президента Росії після ускладнення російсько-турецьких відносин.

У червні 2014 року Україна закрила для судноплавства морські порти на території окупованого Криму: в Євпаторії, Керчі, Севастополі, Феодосії, Ялті, – а також інформувала про це міжнародні організації.

27 квітня 2014 року набрав чинності закон України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», а в Кримінальний кодекс була внесена стаття 332-1. Норма передбачає відповідальність за порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї.

Журналісти програми «Схеми» спільно з OCCRP (Проекту розслідування корупції й організованої злочинності) майже рік стежили за рухом суден навколо Криму та провели розслідування про те, як іноземні судна заходять у порти Криму попри санкції.

За оприлюдненими в розслідуванні даними, станом на серпень 2016 року 631 судно було зафіксоване у портах окупованої Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Йдеться про всі різновиди суден, про які є інформація, окрім військових та допоміжних, – як про ті, що вже перебували у портах на час анексії, так і про ті, що заходили у порти після неї.

Більшість із них, а це 352 судна, мають російські прапор або реєстрацію. Проте суден із українською реєстрацією та під прапором України також чимало – 97. Водночас із окупованим Кримом торгують і європейці: за останні два роки 28 суден зайшли у Крим під прапорами країн ЄС, 43 судна, що зареєстровані в країнах ЄС, 22 – які належать бенефіціарам з ЄС.

XS
SM
MD
LG