Доступність посилання

ТОП новини

Колишній посол США спрогнозував обговорення поставок Україні зброї в разі перемоги Клінтон


Майкл МакФол, архівне фото
Майкл МакФол, архівне фото

Колишній посол США в Росії Майкл МакФол вважає, що в разі перемоги Гілларі Клінтон на президентських виборах у США в її адміністрації будуть активно обговорювати можливості постачання Україні летальної зброї.

Але, сказав дипломат в інтерв’ю російському агентству «Інтерфакс», важко нині прогнозувати, яке врешті буде в такому разі рішення. За його словами, сильні аргументи матимуть різні сторони.

Він нагадав, що в адміністрації нинішнього президента США Барака Обами, що, як і Гілларі Клінтон, є висуванцем Демократичної партії, тема постачання Україні летальної зброї була предметом серйозних дебатів, і врешті президент особисто вирішив, що такий крок був би надто провокаційним.

При цьому МакФол закликав Росію односторонньо піти на деескалацію конфлікту в Україні, щоб не доводити до можливого постачання Україні озброєнь.

У США за надання Україні летальних озброєнь для самозахисту від агресії Росії виступали численні політичні і військові діячі, аж до віце-президента Джо Байдена, але таке рішення є прерогативою президента. Частина оглядачів вважає, що Гілларі Клінтон у разі перемоги буде ставитися до агресивних дій Росії і відповіді на них рішучіше, ніж Барак Обама.

При цьому надання Україні летальних озброєнь особливо активно підтримували діячі Республіканської партії. Але коли її висуванцем на виборах став Дональд Трамп, пункт про це вилучили з програми партії; Трамп запевняв, що особисто до цього не причетний. Але він не раз заявляв, зокрема, що в разі перемоги буде розглядати можливість визнати належність Криму Росії, про яку стверджує Кремль, і обіцяв поліпшити відносини з Росією. Критики закидають йому прихильне ставлення до президента Росії Володимира Путіна.

XS
SM
MD
LG