Доступність посилання

ТОП новини

Історії українських переселенців у Берліні: виклики, солідарність, надія


Берлін – У столиці Німеччини перед входом у головний вокзал відкрилася фотовиставка «Displaced. 12 stories from Ukraine» («Переселенці. 12 історій із України»). Портрети, зроблені українським фотографом Сергієм Сарахановим, супроводжують історії вимушених утікачів із Донбасу та анексованого Росією Криму. Серед героїв – жителі Донецька, Алчевська, Макіївки, Євпаторії, Сімферополя, Луганська, які нині живуть в інших регіонах України. Потрапивши в екстремальні умови, вони знайшли в собі сили почати життя з нуля.

Поспіхом чи прогулюючись, групами чи поодинці через головний залізничний вокзал Берліна щоденно проходить приблизно 300 тисяч людей. Неподалік – відомство канцлера і Бундестаг.

«Це справді круто», – вирішила Олександра Бінерт, одна з організаторів фотовиставки. Місце поблизу головного вокзалу, звідки рушають у мандри, – символічне.

Зачіпає особисто

На стендах – фотопортрети з історіями людей, які втекли від війни на Донбасі, прихопивши з собою лише найнеобхідніше.

Клаудія, 60-річна німкеня, вражена історіями українських переселенців: «Мене здивувало, що саме тут – саме така виставка. Але водночас окремі історії дуже цікаві».

«Я знаю із газет про ситуацію в Україні, та коли читаєш про конкретних людей, це зачіпає особисто», зізнається жінка.

На площі перед вокзалом – постійний рух, але перехожі зупиняються біля стендів, читають історії. Подружжя з Гамбурга зізнається, що помітили стенди, очікуючи потяг.

«Ця тема – переселенців – ще «сидить» у головах німців. Не думайте, що люди забули власну історію. У нас було наше минуле. Вокзал – місце, де люди змушені чекати, а для такої виставки це дуже цікаво»,каже житель Гамбурга.

«Так, це правильне місце для такої історії. Подивіться: люди зупиняються і хочуть знати, про що йдеться у цих розповідях. Ось, приміром, історія хлопця, який втратив зв’язок зі своїм батьком. Вражаюче!» – додає дружина.

Втратили дім, та не залишили Батьківщину

На такий інтерес і розраховували організатори. Кажуть: мали на меті привернути увагу європейської спільноти до проблем внутрішніх переселенців, показати конфлікт на Донбасі через долі реальних біженців зі сходу України. Тут – не просто собі сухий термін «внутрішньо переміщена особа», на фото можна побачити людське обличчя переселенців, їхнє прагнення вистояти у біді і перемогти.

Наталя Пригорницька, одна з координаторів виставки, також вважає, що ці історії допоможуть німцям краще зрозуміти Україну та її громадян:

«Я вважаю, що виставка надзвичайно важлива для Берліна, оскільки вона розповідає правдиві історії, а в їхньому короткому змісті висловлено неймовірно багато».

«Це – історії переселенців, котрі не виїхали з України, а, попри всі труднощі, залишилися на Батьківщині. Про це в Німеччині мало хто знає. Відтак, дуже важливо розповісти тут, які виклики має подолати Україна, щоб розв’язати проблем внутрішніх переселенців»,упевнена Наталя Пригорницька.

Як зазначила українська активістка, центральне розташування вокзалу має також переваги і для експозиції: «Площа, де працює виставка, розташована неподалік від Бундестагу та відомства канцлера. Тобто навіть перехожі, котрі поспішають у справах, мимоволі звернуть увагу на експонати. Вони сплановані так, що ніби «закликають» хоча би кинути погляд на них. А на фото спокійні, дуже світлі обличчя».

Солідарність із тими, хто в біді

Фотовиставка «Переселенці. 12 історій з України», – друга частина запланованого європейського туру. Експозицію вже демонстрували в Лондоні та Брюсселі. Попереду, крім Берліна, – Рим, Гаага, Париж.

Виставку організував і фінансував британський уряд за сприяння канадської неурядової організації Stabilization Support Services. У Берліні партнерами заходу стали посольство України в Німеччині, численні активісти та правозахисні організації.

Організатори вважають надзвичайно важливим, щоб світ почув історії про цих людей, їхній досвід і дізнався про проблеми, які вони змушені долати. А також – про їхні надії на краще. І сподіваються, що виставка сприятиме більшій солідарності з тими, хто в результаті конфлікту опинився у біді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG