Доступність посилання

ТОП новини

«Порошенко зараз дуже злий на Саакашвілі» – політолог


Президент Петро Порошенко (ліворуч) вручає посвідчення новому голові Одеської облдержадміністрації Міхеїлу Саакашвілі, 30 травня 2015 року
Президент Петро Порошенко (ліворуч) вручає посвідчення новому голові Одеської облдержадміністрації Міхеїлу Саакашвілі, 30 травня 2015 року

Після звільнення з посади голови Одеської обласної державної адміністрації Міхеїл Саакашвілі має всі шанси стати лідером непарламентської опозиції. Сформувати команду з молодих лідерів і в майбутньому спробувати провести їх до парламенту, вважає політолог Микола Давидюк. За його словами, Саакашвілі вперше «пішов проти» президента Петра Порошенка, чим викликав його гнів. Втім, саме наявність ворогів з президентської команди може підняти рейтинг Саакашвілі, заявив політолог в ефірі Радіо Свобода.

«Порошенко зараз дуже злий на Саакашвілі» – політолог
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:57 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Міхеїл Саакашвілі, оголошуючи про своє звільнення з посади голови Одеської облдержадміністрації, звинуватив Петра Порошенка у підтримці корупції в регіоні. Водночас, президент раніше неодноразово висловлював йому свою підтримку. Що зараз відбувається у їхніх стосунках?

Проти Саакашвілі можуть бути справи, або можуть бути справи проти членів його команди

– Насправді Саакашвілі вперше пішов проти Порошенка. І насправді зробив ще гостріше – він порівняв його з Януковичем. Він сказав: яка різниця – Порошенко чи Янукович, Клюєви чи Кононенко? Насправді це говорить про те, що президент зараз дуже злий на Саакашвілі, і той меседж, який пролунав від президента про те, що будуть шукати справжні причини – це така тонка погроза, що проти Саакашвілі можуть бути справи, або можуть бути справи проти членів його команди.

Микола Давидюк
Микола Давидюк

Незадоволення населення відсутністю реформ Порошенка власне і стане рейтингом самого Саакашвілі

Насправді саме це і визначить подальший рейтинг. Якщо Саакашвілі матиме в своєму портфоліо ворогів президента – це підніме його рейтинг автоматично, тому що незадоволення населення відсутністю реформ Порошенка власне і стане рейтингом самого Саакашвілі.

Я думаю, що все-таки він буде займатися політичною діяльністю, громадсько-політичною діяльністю. І буде намагатися об’єднати навколо себе нових політиків, регіональних лідерів, нові політичні сили, можливо, представників бізнесу. Все-таки він зможе проїхатися по країні і зібрати саме той лідерський потенціал, який не потрапив ні в команду президента, який не зміг пройти в парламент. Саакашвілі може стати лідером непарламентської опозиції.

– Ви говорите, що він зможе об’єднати навколо себе нових політиків і критиків чинної влади. А хто йому буде конкурентом на електоральному полі?

Чим вигідний Саакашвілі новим і молодим політикам? Він зможе їх провести в парламент

– Чим вигідний Саакашвілі новим і молодим політикам? Він зможе їх провести в парламент. Він може сьогодні виступити політичним локомотивом, на якому можна буде заїхати в парламент. Єдине питання – коли саме будуть вибори?

Деякі експерти говорять, що сама відставка Саакашвілі може спровокувати вибори. Але тут дещо не в’яжетеся, тому що хоча Саакашвілі велика фігура, але не настільки, щоб провокувати дострокові вибори. Тобто для цього або має щось статися, або таке рішення має прийняти президент.

Коли в нього немає ворогів, коли він активно не їздить по країні, не виступає на телебаченні – його рейтинг просідає

Але тим не менш, він може бути таким потужним фактором, коли ті вибори почнуться. Те, що рейтинги піднімаються й падають, це дуже залежить від самого характеру й харизми Саакашвілі, він дуже емоційний. Ми бачимо, що на пікові антикорупційних форумів його рейтинг взагалі підіймався до 10-15%. Але коли в нього немає ворогів, коли він активно не їздить по країні, не виступає на телебаченні – його рейтинг просідає, він дуже пружинистий. Він може розтягуватися, а може, навпаки, збиратися в маленьку цифру.

Але в той же час, молодим політкам він цікавий. Це дуже важливо, тому що він сам не може очолювати список, у нього немає п’ятилітнього цензу (згідно із законодавством, кандидат у депутати має проживати в Україні останні п’ять років – ред.), щоб йти номером один. Він буде в принципі виводити молодь, виводити тих, кого сьогодні хочуть бачити.

– Існує думка, що ці заяви Саакашвілі, його похід в українську політику – це зручний механізм для Порошенка увійти в наступний парламент як фракцією провладною, так і тією, що користується ширмою критики влади. Чи може Саакашвілі відігравати роль такої «ширми», бути призначеним критиком влади, щоб монополізувати цей політичний сектор?

– Я думаю, що Саакашвілі як політик в Україні зникне, якщо зіграє в таку гру. Якщо він зараз підіграє Порошенку, заведе молодь і потім вони зіллються з владою – це знищить його як політика в Україні.

Дуже багато людей хочуть жити в новій країні, щоб діти в ній жили, а не красти тут, а завтра жити в Іспанії

До того ж, я не думаю, що цю зубату молоду команду, яка дійсно хоче прийти до влади і почати реформувати, так легко можна обманути. Сказати, що ми йдемо боротися за нові принципи і стандарти, а потім – ну, вибачте, давайте будемо працювати на тих, проти кого ми йшли сюди. Я в це мало вірю, тому що молоді політики більш ідеалістичні і менш прагматичні. Тобто їх менше цікавлять мільйони в офшорах і менше цікавлять дачі, автомобілі і все інше. Це люди, які хочуть збудувати нову країну. Але не всі. Я не буду всіх прикрашати гарними словами, але дуже багато людей хочуть жити в новій країні, щоб діти в ній жили, а не красти тут, а завтра жити в Іспанії.

Банкова сама вже підшукувала кандидатів на його посаду. А він як досвідчений політик зрозумів це і просто обрав вдалий момент і перший пішов в атаку

Тому якщо Саакашвілі зіграє в таку доволі брудну гру і обмане електорат, це може його знищити. Тому я не думаю, що він почне грати саме так. А тепер ще питання – а навіщо це все Саакашвілі? Він і так по суті був провладний. Якби він попросив посаду віце-прем’єр-міністра, він би отримав її. Посаду будь-якого міністра, він би її тримав. У нього відсутності посад не було, тому він вже міг бути при владі. Тому йти в опозицію, щоб знову повернутися у владу йому точно непотрібно.

Я все-таки думаю, що це щирий процес, який в принципі пов’язаний з тим, що Банкова сама вже підшукувала кандидатів на його посаду. Його просто могли б вигнати. А він як досвідчений політик зрозумів це і просто обрав вдалий момент і перший пішов в атаку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG