Доступність посилання

ТОП новини

«Україна може повчитися у США високої довіри до інститутів влади та виборчих комісій» – Магера


Андрій Магера
Андрій Магера

Україні слід взяти за приклад дотримання високого рівня політичної культури під час виборчої кампанії у США. Таку думку в ефірі «Голосу Америки» висловив заступник голови Центральної виборчої комісії України Андрій Магера, говорячи про свої враження від спостереження за перебігом передвиборчої кампанії у Сполучених Штатах і про те, який досвід варто було б перенести в Україну.

«Якщо говорити про виборчу систему Сполучених Штатів, то навряд чи вона підійде Україні – в силу багатьох причин: федерального устрою Сполучених Штатів, президентської форми правління і тієї двопартійної виборчої системи, яка історично склалася у Сполучених Штатах. В нас цих передумов немає. Але я думаю, що в Штатів треба повчитися високому рівню політичної культури, коли є висока довіра до інститутів влади, висока довіра до виборчих комісій. І кожен із кандидатів повинен проявляти належний рівень політичної культури, поваги один до одного, зокрема самому собі не дозволяти певних речей», – зазначив Магера.

Водночас, він наголосив, що говорячи про довіру до виборчих інституцій та запобігання фальсифікаціям, виборчий процес не можна розглядати у відриві від суспільних процесів.

«Вибори не можуть існувати у вакуумі відносно нашого суспільства. Треба розуміти, що ми живемо в умовах корупції. Можливо, вона не є такою тотальною, як було ще кілька років тому, але її рівень досить високий. І на виборах це теж позначається. Зокрема якщо ми говоримо про мажоритарну складову, про мажоритарні округи з невеликою кількістю виборців, де спроба вплинути на волевиявлення виборця є досить спокусливою для багатьох кандидатів», – наголосив заступник голови ЦВК.

Він переконаний, що головна проблема – не у якості законодавчих норм, а в рівні довіри.

«Якщо би ми гіпотетично перенесли законодавство Сполучених Штатів про вибори до України, то я боюся, що зловживань було би набагато більше. Тому що у Сполучених Штатах у законодавстві не закладено достатньо запобіжників для уникнення можливих фальсифікацій виборчого процесу», – вважає Андрій Магера.

Він назвав кроки, які на його думку, сприяли би зростанню довіри до виборів в українського виборця.

«Для початку, я вважаю, необхідно змінити виборчу систему на виборах до парламенту, запровадити чисту пропорційну виборчу систему з відкритими списками, продовжити державне фінансування парламентських партій – це дасть змогу в майбутньому позбутися впливу фінансово-промислових груп, або, простіше кажучи, олігархів на політичні процеси в Україні», – переконаний член українського Центрвиборчкому.

Андрій Магера не впевнений, що у сьогоднішньому парламенті знайдеться достатня кількість голосів для прийняття революційних виборчих законів до наступних виборів в Україні, але визнає, що ситуація в Україні змінюється дуже швидко. Тож він не виключає і сподівається на те, що за півроку може скластися політичний пасьянс, сприятливий для прийняття нового виборчого законодавства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG