Доступність посилання

ТОП новини

Четверта промислова революція в Україні (огляд преси)


Газета «День» аналізує – наскільки керівництвом України були прораховані варіанти розвитку подій в разі перемоги Дональда Трампа? Чи зробить влада висновки з провалу зовнішньої політики на стратегічному американському напрямі? Видання пише, що Київ зробив ставку на конкретного кандидата на виборах у США і ця ставка виявилась помилковою, а це говорить про поразку в зовнішній політиці. Проте є низка засобів нівелювати цю помилку. Як саме – йдеться в статті «Якщо сліпий веде сліпого, то обидва впадуть у яму».

Четверта промислова революція вже триває в усьому світі, зокрема і в Україні, констатує газета «День». Адже пріоритет інформаційних технологій, перехід до цифрової економіки є необхідними умовами розвитку і виживання українського бізнесу в умовах суворої конкуренції на світових ринках. Видання інформує, що упродовж останніх 5 років фахівці провели дослідження понад сотні українських підприємств. Близько 70% зривів термінів виконання замовлень відбувається через розсинхронізацію обладнання і персоналу. Компанії втрачають клієнтів і стають збитковими внаслідок того, що не можуть налагодити взаємодію персоналу й обладнання. Докладніше газета розповідає в матеріалі «Четверта промислова революція вже в Україні».

Експерт газети «Голос України» Ярослав Жаліло стверджує, що Україна успадкувала ресурсне прокляття від Радянського Союзу, яке не змогла подолати за більш як 20 років незалежності. Держава надто довго намагалася розвивати економіку, спираючись на дешеві енергоносії (якими тримала її на прив'язі Росія), дешеву сировину тощо. Замість того, щоб перейти до розуміння, що для отримання власного добробуту треба не залишки ресурсів експлуатувати, а будувати модель інклюзивного розвитку. В свідомості українців постійно жевріють настрої щось поділити, відібрати добро, що, як здається, набуто недобросовісно, передати забране на загальне благо. Це головна відмінність української моделі від європейської, переконаний експерт «Голосу України».

«Газета по-українськи» зазначає, що Міхеїл Саакашвілі звільнився від рамок державного чиновника й тепер зароблятиме політичні бали на суворій критиці президента і його оточення. Хоча він, на думку газетярів, міг очолити загальнонаціональний антикорупційний та реформаторський рух. Але час минав, а такий рух не з’явився. У Саакашвілі були чудові шанси стати повноцінним українським політиком із потужною західною підтримкою. Але він захопився інтригами Адміністрації президента і розгубив свій імідж, переконує «Газета по-українськи».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG