Доступність посилання

ТОП новини

Чого очікувати від нового віце-президента США?


Майк Пенс
Майк Пенс

На посаді президента США Дональд Трамп стане одним з наймогутніших державних діячів світу. Він буде головнокомандувачем збройних сил і матиме вирішальне слово у закордонній політиці. Хоча Трамп ще не визначається з членами нової Адміністрації, один із його найближчих соратників уже давно відомий – Майк Пенс. Чого можна очікувати від нового віце-президента США?

Майк Пенс мав би чудово доповнювати Дональда Трампа. Майбутній віце-президент, на відміну від новообраного президента, має досвід і політика, і законотворця, і представника виконавчої влади.

А ще колишній член Конгресу та губернатор штату Індіана у деяких питаннях висловлювався мало не протилежно Трампові. Від нього не чули компліментів на адресу президента Росії Володимира Путіна.

Майк Пенс та Дональд Трамп після оголошення результатів виборів, 9 листопада 2016 року
Майк Пенс та Дональд Трамп після оголошення результатів виборів, 9 листопада 2016 року

Після російського «перезавантаження» росіяни вторглися в Україну і захопили Крим. Маленький, нахрапистий лідер Росії зараз диктує Сполученим Штатам умови до такої міри, що США – наймогутніша країна світу – не бере участі у переговорах про припинення вогню (в Сирії)
Майк Пенс

«Головним завданням Гілларі Клінтон, коли вона стала державним секретарем, було «перезавантаження» відносин з Росією, – нагадував Пенс під час виборчих теледебатів. – Після російського «перезавантаження» росіяни вторглися в Україну і захопили Крим. Маленький, нахрапистий лідер Росії зараз диктує Сполученим Штатам умови до такої міри, що США – наймогутніша країна світу – не бере участі в переговорах про припинення вогню (в Сирії) в той час, як Володимир Путін дислокує там ракетну систему протиповітряної оборони. Нам треба почати з тиску на цю ситуацію потужним американським лідерством».

Майк Пенс – консерватор у питаннях внутрішньої політики, також відомий тим, що як і багато інших чільних представників Республіканської партії США, він висловлювався за те, щоб допомогти Україні зброєю.

Скромні повноваження

Але саме президент Дональд Трамп буде визначати конкретні кроки США на міжнародній арені, каже американський політолог Адріан Каратницький з аналітичного центру «Атлантична рада».

Віце-президенти не особливо важливі постаті. Усе залежить від стосунків з президентом. Джозеф Байден був важливим відносно Європи саме тому, що президент Обама вважав для себе пріоритетними у зовнішній політиці Азію і Латинську Америку
Адріан Каратницький

«Я думаю, що віце-президенти не особливо важливі постаті. Усе залежить від стосунків з президентом. Джозеф Байден був важливим відносно Європи саме тому, що президент Обама вважав для себе пріоритетними у зовнішній політиці Азію і Латинську Америку. І він недооцінив як важливість Європи, так і загрози, що постають на європейській території. У минулому віце-президенти мали досить скромні відповідальності, за винятком Адміністрації Буша-молодшого, коли віце-президент Чейні був дуже важливим співавтором антитерористичної політики і політики безпеки», – заявив Каратницький.

Адріан Каратницький все ж закликає пильно придивлятися до людей, які оточуватимуть Трампа. Якщо новий президент не вибере стилю «мікроменеджменту», тобто делегуватиме свої повноваження і прислухатиметься до членів Адміністрації, то варто також зауважити, хто стане його радником з питань національної безпеки, державним секретарем тощо.

Адріан Каратницький
Адріан Каратницький

Коли йдеться про міжнародну політику, то в Адміністрації можуть отримати вплив такі люди як Майкл Флінн, якому закидають некритичне ставлення до путінського режиму, або навпаки – Ньют Ґінґрідж, один із радників Дональда Трампа під час виборчої кампанії, чи сенатор Боб Коркер, який закликав рішуче діяти проти російської агресії в Україні разом із сенатором Джефом Сешинсом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG