Доступність посилання

ТОП новини

Війна стоїть на порозі, готується навіть королева Єлизавета – огляд дезінформації


Ілюстраційне фото. Флешмоб проти російської пропаганди. Мінськ, 31 жовтня 2016 року
Ілюстраційне фото. Флешмоб проти російської пропаганди. Мінськ, 31 жовтня 2016 року

У новому випуску «Огляду дезінформації» повідомили про рекордне число – понад 100 повідомлень про поширення неправдивої інформації. На думку експертів, останнім часом серед домінуючих тем в прокремлівських ЗМІ стала війна, а також нагнітання ситуації з біженцями.

«Якщо виходити з орієнтованих на дезінформацію ЗМІ, то створюється враження, що значна частина світу готується до третьої світової війни проти Росії», – йдеться в огляді.

Так, наприклад, на телеканалі «НТВ» повідомили, що Естонія готується до війни з Росією. В ток-шоу «Место встречи» на цьому каналі заявили, що Москва і Вашингтон не можуть дійти згоди щодо конфліктів в Україні та Сирії, що також призведе до війни; а вже через кілька хвилин в тому ж шоу було сказано, що президент України Петро Порошенко закликає до прямого військового нападу на Росію. Інше російськомовне видання повідомило, що Україна планує скинути на Росію «брудну» атомну бомбу.

Конспіролог Алекс Джонс, творець прокремлівського сайту Infowars.com, пояснив своїм глядачам, що США (які, як він вважає, контролюються Джорджем Соросом) вже оголосили війну Росії. А чеське ЗМІ повторило прокремлівську дезінформацію про те, що Гілларі Клінтон почне війну проти Росії; однак в цьому матеріалі, на відміну від версії Джонса, Клінтон щонайменше мала почекати на обрання президентом США, чого не відбулося.

«ЗМІ Словаччини Protiprudu.org знову повторило стару дезінформацію, що всі країни НАТО готуються до війни проти Росії. І навіть королева Великобританії нібито готується до війни, принаймні, так вважає сайт YourNewsWire. Звичайно, її заяву про те, що «жорстока і апокаліптична війна буде розв'язана на Сході», неможливо знайти ніде, крім ЗМІ, орієнтованих на дезінформацію», – пишуть автори огляду.

На думку ще одного російського телеканалу «РЕН ТВ», третя світова війна вже насувається. А Росії, визначено бути центром збереження людства.

Нагнітання ситуації з біженцями

Кілька тижнів тому в одному з оглядів продемонстрували, як прокремлівські ЗМІ намагаються переконати свою аудиторію, що американські вибори будуть сфальсифіковані. Цю ж тезу повторювали і минулого тижня. У телешоу «Время покажет» завили, що США вже втручалися у вибори в Росії і тепер будуть практично таким же чином підтасовувати результати на своїх виборах.

Популярною автори називають також тему біженців. В минулому дайджесті дезінформації йшлося про те, як прокремлівські ЗМІ спотворили повідомлення про мігранта, який зґвалтував дитину в Австрії: судовій системі Австрії дорікнули за виправдання мігранта, хоча насправді він досі перебуває під вартою в очікуванні нового судового розгляду. Цю новину минулого тижня знову повторили у медіа іншими мовами, в тому числі англійською і чеською.

«У вже згаданому ток-шоу «Время покажет» ми чули абсолютно голослівне твердження, що влада Німеччини переслідує громадян за будь-які публічні протести проти іммігрантів, які вчинили злочини проти європейців. Як стверджується, німці, які висловили невдоволення м'якістю вироку щодо тих іммігрантів, що напали на жителів Кельна, були затримані поліцією», – йдеться в огляді.

Спробою ще більшого нагнітання ситуації в питанні міграції автори називають вигадку прокремлівського видання, буцімто в Швеції заборонили різдвяну ілюмінацію, щоб не ображати мусульман.

60-річчя «кольорових революцій» в Центральній Європі

Крім дезінформації, спрямованої проти Австрії, ще дві країни в Центральній Європі були цікавими для прокремлівських ЗМІ упродовж минулих двох тижнів. Серед цих країн – Угорщина.

«У дні, коли відзначалася 60-а річниця антирадянського повстання в Угорщині, «головний кремлівський пропагандист» Дмитро Кисельов заявив, що повстання, по суті, могло бути спецоперацією західних розвідок, свого роду «кольоровою революцією», – зазначено в огляді.

Через ці висловлювання російського посла в Будапешті навіть викликали в МЗС Угорщини.

Друга центрально-європейська країна – Чехія. У зв'язку з протестами проти політики президента Мілоша Земана, чеські прокремлівські ЗМІ поширили повідомлення про нібито «чеський Майдан» або державний переворот, підтриманий США або Джорджем Соросом.

Огляд дезінформації, який готують журналісти EU East StratCom Task Force, покликаний підвищити обізнаність громадськості про факти дезінформації. Він складається з добірки звітів, отриманих від членів мережі з викриття міфів та дезінформації.

XS
SM
MD
LG