Доступність посилання

ТОП новини

Навчання вдома: як ентузіасти вдосконалюють освіту в Україні


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Діана Матвіїв

Київ – За даними ресурсу «Elearning industry», який займається дослідженнями у сфері електронного (дистанційного) навчання, Україна посідає 10-те місце в списку країн, які активно впроваджують освіту в режимі онлайн. Серед найпопулярніших напрямків – підготовка абітурієнтів до зовнішнього незалежного оцінювання, розробка інтерактивних підручників і навчання за принципом «soft skills» («м’які навички»), коли немає жорсткої прив’язки до конкретної спеціалізації. Серед піонерів у впровадженні нових ініціатив у навчанні є й нинішні студенти, які знають систему зсередини.

Студенти-ентузіасти радіофізичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка вирішили створити проект EdEra.

Спочатку платформа розроблялась як курс з фізики для старшої школи, втім потім проект розширився, розповідає керівник та розробник Ілля Філіпов.

«Починаючи з третього року навчання, ми проходили дуже багато курсів з фізики та програмування на закордонних онлайн-платформах. Підхід у викладанні на цих курсах нас дуже вразив. З часом ми зрозуміли, що можемо робити такий самий гарний матеріал для українських школярів. Ми розпочали працювати і, коли вже малювали до нього ілюстрації, розробляли усі презентації, зрозуміли, що у такому форматі можна робити не лише фізику», – каже Ілля Філіпов.

За його словами, нині платформа пропонує 7 основних курсів. Найпопулярніші – українська та англійська мови. У планах – розширення в напрямку вивчення технологій, бізнесу та права. І хоча першочерговим завданням є підготовка до ЗНО, система працює таким чином, щоб учень на курсах міг вивчити потрібний йому предмет «з нуля».

«Прикро, що дуже часто до освіти в Україні ставляться доволі посередньо. Ми намагалися зробити ці курси інтерактивними, не просто з банальною підготовкою до ЗНО чи «натаскування» на тестах. Нам хотілося створити продукт з чергуванням форматів: від просто презентаційного до експериментального. Так, щоб отримати максимальну користь саме від онлайн-формату», – зазначає розробник.

Кожен курс, який пропонує EdEra, безкоштовний, він розрахований на 6-7 тижнів, містить приблизно 250 завдань і охоплює від 8 до 15 годин лекцій.

Випробував на собі особливості навчання у режимі онлайн Віталій Козло. Він каже, що завдяки такій платформі відкрив для себе те, чого традиційна школа не навчила.

Пройшовши курс з математики у 2015 році, я дізнався те, що за 11 років у школі ніхто навіть не згадував
Віталій Козло

«Пройшовши курс з математики у 2015 році, я дізнався те, що за 11 років у школі ніхто навіть не згадував, зокрема, розв’язання рівнянь енного ступеня з однією зміною. Я зміг скласти ЗНО з математики на 195 балів. Вступив на бюджет у КПІ», – розповідає хлопець.

Після завершення курсів ресурс видає «диплом», який засвідчує, що людина пройшла курс навчання. Крім того, любителям вчитися за допомогою ґаджета пропонують інтерактивні підручники з текстами та ілюстраціями на теми, що цікавлять.

Багато вчителів приходять і кажуть, що використовують наші матеріали на уроках. Для нас це дуже важливий показник
Ілля Філіпов

Розробники онлайн-проекту влітку спільно з Міністерством освіти України організували проект публічного обговорення оновленої програми для початкової школи. Результатом стало рішення про розвантаження і оновлення програми для учнів 1-4 класів.

Ілля Філіпов каже, що школа сама зацікавлена у впровадженні нових підходів до навчання. «Багато вчителів приходять і кажуть, що використовують наші матеріали на уроках. Для нас це дуже важливий показник», – розповідає він.


Роботодавцю потрібні навички, яких не вчать у школах-університетах

Через брак навичок, які необхідні молодим спеціалістам та відсутність співпраці вишів з роботодавцями, виникла ідея впровадження поширеної в Європі системи навчання за принципом «soft skills». Це, коли немає жорсткої прив’язки до конкретної спеціалізації, а розвиваються декілька потрібних у професійній діяльності навичок.

«Skills Academy» – платформа, що пропонує суміш онлайн-освіти і кар’єрних можливостей, розповідає координатор проекту Марія Богуслав.

Поспілкувавшись з роботодавцями, ми зрозуміли, яких саме навичок не вистачає молодим спеціалістам, але їх цьому не вчать. Це так звані «soft skills»: фінансова грамотність, стресостійкість, тайм-менджмент
Марія Богуслав

«Поспілкувавшись з роботодавцями, ми зрозуміли, яких саме навичок не вистачає молодим спеціалістам, але їх цьому не вчать. Це так звані «soft skills»: фінансова грамотність, стресостійкість, тайм-менджмент. І щонайголовніше – в нас в принципі немає механізму легкого відбору талановитих студентів, немає єдиного вікна співпраці університетів з роботодавцями. Ми хотіли через єдину систему організувати цей процес» – розповідає Марія Богуслав.

Навчання на цій платформі вільне в доступі через Інтернет. Користувач обирає напрямок, отримує цикл лекцій та завдань, накопичує бали. Пізніше, як запевняють розробники, ці результати з відповідними рейтингами можуть переглянути HR-компанії та працедавці для відбору майбутніх співробітників. Якщо користувач переглядає відео-лекції без реєстрації, бали до рейтингу йому не нараховуються.

Автори проекту кажуть, що серед планованих лекцій для користувачів, які можуть користуватися попитом – теми про захист своїх прав, боротьби з проявами корупції тощо.

Традиційне навчання – до побачення?

Про витіснення електронним навчанням «паперового» говорити наразі не доводиться, та й питання про таку необхідність взагалі не стоїть, каже один з лекторів на онлайн-курсах, викладач Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Артем Захарченко.

Скоріш за все, в майбутньому традиційні університети відійдуть від простої трансляції знань до якихось інноваційних підходів
Артем Захарченко

«Це питання з розряду, чи замінить інтернет інші медіа. Власне, тут треба розуміти, що є інструментом, а що – змістом. Тобто, якщо ідеться про якісь масові речі, їх так само легко можна доносити через інтернет. Це означає, що дійсно багато лекцій з традиційним змістовим наповненням може бути замінено онлайн-освітою. Інша справа, якщо йдеться про якісь спецкурси, про якісь речі, розроблені умисно для якоїсь групи людей, звісно, там буде набагато ефективніше створити якусь групу традиційного типу і щільно працювати викладачам з невеликою групою студентів», – зазначає викладач.

Втім освітянин переконаний, традиційна система освіти «за партою» розуміє запити суспільства і в майбутньому не уникне видозмін, які поступово дають про себе знати вже зараз.

«Скоріш за все, в майбутньому традиційні університети відійдуть від простої трансляції знань до якихось інноваційних підходів», – зауважує Захарченко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG