Доступність посилання

ТОП новини

На рівні президентів діалогу між Києвом і Кишиневом не буде – Магда


Ігор Додон
Ігор Додон

Діалогу на рівні президентів між Києвом і Кишиневом, найімовірніше, не буде, а діяльність ГУАМ остаточно буде заморожено. Так політичний експерт Євген Магда прокоментував результати президентських виборів у Молдові, де, за попередніми даними, у другому турі перемагає лідер проросійської соціалістичної партії Ігор Додон. Втім, Євген Магда закликає не робити поспішних висновків і нагадує, що За словами Євгена Магди, така ситуація не новаза такого розвитку подій, найімовірніше діалогу на рівні президентів між Києвом і Кишинівом не буде. Втім, ця ситуація очікувана, оскільки в Молдові – парламентська, а не президентська республіка.

На рівні президентів діалогу між Києвом і Кишиневом не буде – Магда
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Ігоря Додона називають проросійським кандидатом, чого тепер чекати в українсько-молдавських відносинах?

Проросійські політики в Молдові – це не новина

– Треба зауважити, що проросійські політики в Молдові – це не новина і там достатньо сильні проросійські настрої, як й існує придністровська проблема з російською військовою присутністю. Я думаю, що, можливо, на рівні президентів діалогу між Києвом і Кишиневом не буде. Але не треба забувати, що Молдова все-таки парламентська республіка, де права президента обмежені, власне, прямі президентські вибори проходили вперше за багато років. І тому робити зараз дуже швидкі висновки не варто. Звичайно, що Додон під час виборчої кампанії робив гучні заяви, але як показує досвід, заяви кандидата в президенти і заяви діючого глави держави – це, як правило, усе-таки різні речі.

Євген Магда
Євген Магда

– Україна та Молдова є членами міжрегіонального об’єднання ГУАМ: Грузія, Україна, Азербайджан, Молдова. Щоправда, останнім часом ця організація майже не нагадує про свою діяльність. Чи є в неї взагалі якісь перспективи?

Від ГУАМ залишилася лише штаб-квартира з прапорами в центрі Києва

– Справді, прикро, що від ГУАМ залишилася лише штаб-квартира з прапорами в центрі Києва. Думаю, що обрання Додона в даному випадку стосовно ГУАМ на цій організації може поставити хрест. Тому що ця організація розвивалася, відштовхуючись від напряму транспортування каспійської нафти. В усякому разі, так було в кінці 90-х років. Сьогодні їй треба або терміново знайти спільний економічний інтерес, або вона продовжить існування в такому замороженому стані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG