Доступність посилання

ТОП новини

Львівщина: снігопад, стара техніка, «лисі» колеса фур, саботаж перевізників


Львів, 14 листопада 2016 року
Львів, 14 листопада 2016 року

Львів – За інформацією державної служби з надзвичайних ситуацій, 13 листопада снігопади були у 15 областях України, особливо стихія нашкодила у західних регіонах. За останню добу рятувальники вивільнили зі снігових заметів понад 1300 автомобілів. На сьогодні електропостачання відновлюють у близько тисячі населених пунктах. Рух на автомобільних шляхах загального користування забезпечено. А ось на Львівщині через нерозчищені дороги посадами поплатились двоє чиновників.

У понеділок ще до понад 20 сіл у гірській місцевості не було доїзду. Серед них село Боберка Турківського району, що розташоване поруч із українсько-польським кордоном. Другий день селяни відірвані від світу. Через сильні снігопади сюди не їде жоден громадський транспорт. Дорога не розчищена. У неділю студенти, які приїхали додому на вихідні, добирались до траси кілька кілометрів пішки чи на підводі з кіньми, щоб встигнути в понеділок на навчання.

«Тільки «Нива», УАЗ можуть проїхати. У нас є районні дороги, філія Турківського колишнього автодору, тут є невелика філія, яка має чотири старі машини, яким по 40 років. На 20 сіл – один трактор. Наші сільські ради бідненькі, ми не маємо комунальної служби», – говорить Боберський сільський голова Микола Копанишин, який від неділі просить у дорожників трактор, щоб розчистили дорогу.

В іншому гірському селі Верхня Яблунька Турківського району ситуація краща.

«У нас нормально, маршрутка поїхала, всі автобуси і легкові машини поїхали теж. У нас є трактор, але його не задіяли, бо дорожники розчищали. Вчора теж їздили», – каже Верхньояблунівський сільський голова Андрій Федорчак.

Комунальну техніку не оновлюють

Переважна більшість сільських рад немає комунальної техніки, щоб самостійно розчищати дороги у самих селах. Навіть об’єднані територіальні громади змушені очікувати на допомогу з району.

«На жаль, сама кількість і технічний стан комунальної техніки плачевний. Якщо ділянку Київ-Чоп, яку обслуговує приватна структура, і на сто кілометрів у них понад 25 одиниць техніки, то «Облавтодор», маючи понад 8 тисяч кілометрів дороги, в розпорядженні має близько 157 одиниць техніки, і це недостатньо, не дає нам можливості упродовж 4-5 годин зробити проїзну дорогу, тим паче у такі погодні умови. Упродовж 10 років техніка не оновлювалась. Дорожні господарства свої зусилля докладають у ремонт техніки», – зауважила заступник голови Львівської облдержадміністрації Ірина Гримак.

Чиновниця поінформувала, що через нерозчищені дороги і незадовільну роботу на Львівщині звільнено виконувача обов’язків голови Бродівської райадміністрації і начальника Городоцького районного управління дорожнього господарства. Великі проблеми на дорогах створювали великогабаритні машини через те, що колеса були на літній гумі. 13 листопада тимчасово заборонили рух фурам, але в понеділок відновили.

У Львові комунальна служба працювала в ніч із неділі на понеділок: розчищали і посипали сумішшю дороги. Але добратись зранку на роботу львів’янам було дуже складно. На зупинках вишикувались довжелезні черги. Адже на маршрути, за даними громадських активістів, лише половина громадського транспорту. У Львівській міській раді підтвердили, що на чотири маршрути не виїхав жоден автобус, а на дев’ять – обмежена кількість. Перевізники пояснили, що були нерозчищені дороги. У мерії це заперечують і дії перевізників назвали саботажем. Хоча саме міська влада надає дозволи фірмам на здійснення перевезень пасажирів у місті.

Львів, 13 листопада 2016 року
Львів, 13 листопада 2016 року

Загалом ситуація в області вже стабілізувались – всі міжнародні дороги та обласного підпорядкування – проїзні.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG