Доступність посилання

ТОП новини

Карпюк і Клих передали документи для підготовки позову до Європейського суду з прав людини – консул


Станіслав Клих (л) і Микола Карпюк
Станіслав Клих (л) і Микола Карпюк

Засуджені в Росії громадяни України Станіслав Клих і Микола Карпюк через консулів України передали документи для підготовки позову до Європейського суду з прав людини, повідомив генеральний консул України в Ростові-на-Дону Віталій Москаленко.

«Сьогодні консульські посадові особи генерального консульства України в Ростові-на-Дону відвідали в СІЗО-1 міста Грозний українських політв’язнів Миколу Карпюка та Станіслава Клиха, заарештованих у результаті підступної операції спецслужб Росії та засуджених російським судом за грубо сфальшованими звинуваченнями за нібито «участь у другій чеченській війні в складі групи бойовиків на чолі з Арсенієм Яценюком…Карпюк та Клих підписали та передали консулам необхідні документи для підготовки позову до Європейського суду з прав людини. Піднімаймо свій голос за свободу незламних борців», – сказав Москаленко.

Генконсул України в Ростові-на-Дону підтвердив раніше поширені дані, що до Карпюка і Клиха в ізоляторі застосовували тортури та «вибивали» свідчення.

Верховний суд Росії 26 жовтня відхилив апеляцію захисту і залишив у силі вирок у справі Миколи Карпюка і Станіслава Клиха. У травні 2016 року Верховний суд Чечні засудив їх на 20 і 22,5 року ув’язнення відповідно. Колегія присяжних визнала українців винними в участі в бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994–1995 років у складі підрозділу «Вікінг», загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.

Українці не визнають провини, заявляють, що ніколи не були в Чечні, були захоплені російськими силовиками незаконно і зазнали тортур під час слідства.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав їх політв’язнями. Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявила, що засуджені в Росії Клих і Карпюк стали жертвами «пародії на правосуддя».

XS
SM
MD
LG