Доступність посилання

ТОП новини

Шимків назвав закриття файлообмінника Ex.ua боротьбою з інтернет-піратством в Україні


Заступник голови адміністрації президента України Дмитро Шимків заявив, що рішення файлообмінника Ex.ua припинити роботу є частиною боротьби з піратством в українському сегменті інтернету. Про це Шимків заявив у четвер журналістам.

«У них (Ex.ua – ред.) є бізнес-модель, яка давала їм можливість заробляти кошти, поширюючи нелегальний відеоконтент, вставляючи в нього українську рекламу. Українські рекламодавці платили гроші за розміщення реклами, а правовласники контенту не отримували ніякої бенефіції від цього. Власники ресурсу отримували таким чином близько 1 мільйона доларів доходів на рік», – сказав Шимків.

За його словами, важливо, щоб ті, хто порушує українське і міжнародне законодавство в сфері інтернет-діяльності, «переходили на світлу сторону».

16 листопада найбільший файлообмінник в Україні Ex.ua повідомив про рішення припинити свою роботу і попросив користувачів вилучити файли з архівів до 30 листопада. В Ex.ua заявили, що ресурс працював відповідно до законодавства, але «не всім подобалася таке трактування законодавства».

Заснований у 2009 році Ex.ua був безкоштовним для користувачів ресурсом, де було дозволено обмінюватися файлами до 50 гігабайтів. Сайт у 2012 році заявляв про мільйонні доходи від реклами, відповідно до звіту Forbes Україна.

У 2010 році Управління торгового представника Сполучених Штатів, Асоціація звукозаписної індустрії Америки назвали Ex.ua одним з «найкращих» піратських сайтів.

У січні 2012 року правоохоронними органами України було вилучено 200 серверів Ex.ua з великим обсягом інформації після скарг від таких компаній, як Microsoft і Adobe, що виявили піратські версії своєї продукції на сайті. Цей крок обурив користувачів інтернету, які влаштували DDoS-атаки на урядові веб-сайти. Через чотири дні після поліцейського рейду Ex.ua відновив свою роботу.

17 листопада користувачі українського сегменту інтернету, які використовували сайт для завантаження контенту, влаштували кампанію із закликами до Ex.ua з відповідними хештешами продовжити діяльність.

XS
SM
MD
LG