Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ тільки на двох пунктах на кордоні Росії й України налічила понад 30 тисяч людей у військових одностроях – представник США


Данієл Бер, архівний відеокадр
Данієл Бер, архівний відеокадр

Представник США в Організації з безпеки і співпраці в Європі Данієл Бер нагадав, що тільки на двох пунктах пропуску на кордоні між Україною і Росією ОБСЄ налічила понад 30 тисяч осіб в одностроях військового зразка, які перетинали цей кордон.

Виступаючи з приводу роботи Спостережної місії ОБСЄ в пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк» (Ростовська область Росії), він закликав подумати, що коїться на інших пунктах пропуску на непідконтрольній Києву частині українсько-російського кордону, де спостерігачів ОБСЄ немає.

Посол США в ОБСЄ наголосив, що ця місія, незважаючи на всі перешкоди, які їй чинить Росії, обмежуючи її мандат і обсяг діяльності, все-таки змогла задокументувати дестабілізувальну і деструктивну діяльність Росії на сході України.

Зокрема, сказав він, Росія вже три місяці взагалі не відповідає на запит ОБСЄ з проханням дозволити спостерігачам виходити поза межі цих пунктів пропуску і обходити їхній периметр іззовні.

Обмеження, які накладає Росія на діяльність спостерігачів, зокрема, перешкоджають саме виявленню осіб у військових одностроях, коли ті перетинають кордон у транспортних засобах або коли погана погода, наголосив Бер.

«Ми всі знаємо, що коли Росія намагається видати цих людей за цивільних, це очевидна спроба приховати правду: вони їдуть до України, щоб воювати», – сказав посол. За його словами, є дані, що такі особи отримують зброю, коли прибувають на утримувані сепаратистами території в Україні.

Він додав, що місія також у принаймні 27 випадках повідомляла про повернення до Росії катафалків із позначкою «вантаж 200», що є позначенням для загиблих військових.

«Це сором, це пляма на сумлінні Кремля через те, що він не тільки відправляє російських синів гинути в беззмістовній війні, влаштованій без необхідності, а й ганьбить їхню пам’ять тим, що заперечує принесення їх у жертву», – сказав Данієл Бер.

І Україна, і світова спільнота різко критикують Росію за постійну воєнну агресію на окупованій частині Донбасу, куди з російської території направляють усе нові живу силу, озброєння, боєприпаси, пальне та іншу підтримку. Росія ж не визнає своєї причетності до агресії на частині Донбасу, називаючи ці події «внутрішньоукраїнським конфліктом». Москва також, всупереч численним доказам наявності на Донбасі її військовослужбовців її регулярних військ і озброєнь, заперечує це, хоча визнає, що там є російські «добровольці», на яких Москва, мовляв, не має ніякого впливу.

XS
SM
MD
LG