Доступність посилання

ТОП новини

АПУ: Туск сподівається, що найближчим часом у ЄС домовляться щодо механізму припинення безвізових режимів


Дональд Туск і Петро Порошенко
Дональд Туск і Петро Порошенко

Президент Європейської Ради Дональд Туск висловив сподівання, що вже найближчим часом інституції ЄС досягнуть домовленості щодо механізму припинення безвізових режимів.

Як повідомляє прес-служба Адміністрації президента України за підсумками розмови Туска і Петра Порошенка, співрозмовники привітали рішення Ради ЄС на рівні послів щодо початку міжінституційних переговорів про запровадження безвізового режиму для громадян України.

«Це рішення є вагомим політичним досягненням у процесі візової лібералізації», – сказав Туск.

Петро Порошенко та Дональд Туск також скоординували підходи щодо якнайшвидшого завершення Нідерландами процесу ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Напередодні посли країн-членів Європейського союзу схвалили початок переговорів Ради ЄС із Європейським парламентом щодо візової лібералізації для України, проте це рішення є лише черговим формальним кроком на шляху до отримання безвізового режиму для короткотермінових подорожей до країн «шенгенської зони». Рішення про безвізовий режим не буде ухвалене доти, доки в ЄС не дійдуть згоди щодо механізму припинення безвізового режиму для всіх країн.

Після цього Порошенко закликав Євросоюз завершити процес надання безвізового режиму для України без подальших зволікань і виконати свої зобов’язання.

Раніше Порошенко заявляв, що Україна виконала всі критерії для отримання безвізового режиму з Євросоюзом, Київ впровадив всі 144 реформи, схвалені спеціальною оціночною місією ЄС для спрощення візового режиму.

У Євросоюзі підтверджують, що Україна виконала всі висунені їй умови і критерії для отримання безвізового режиму, і говорять про необхідність для ЄС тепер виконати своє зобов’язання перед Києвом щодо надання цього режиму, але конкретних дат намагаються не називати.

У Києві до останнього сподівалися, що рішення про візову лібералізацію для України буде ухвалене до 24 листопада, коли має відбутися саміт «Україна – ЄС». Якби це сталося, то, як вважали, безвізовий режим міг би фактично запрацювати від початку 2017 року чи принаймні в першій чверті наступного року. Останніми днями в Києві почали вже говорити, що чекають на рішення ЄС хоча б до кінця цього року.

XS
SM
MD
LG