Доступність посилання

ТОП новини

Тіла колишнього президентського подружжя Качинських перепоховали у Польщі


Літак ТУ-154, який розбився в Смоленську 10 квітня 2010 року
Літак ТУ-154, який розбився в Смоленську 10 квітня 2010 року

Тіла колишнього президента Польщі Леха Качинського і його дружини Марії перепоховали у польському місті Кракові після проведення ексгумації в рамках нового розслідування Смоленської авіакатастрофи 2010 року, яка й забрала їхні життя.

Близько 50 людей були присутні на церемонії на пагорбі Вавель 18 листопада, зокрема і брат-близнюк покійного президента Ярослав Качинський, нинішній президент Польщі Анджей Дуда,і прем'єр-міністр Беата Шидло.

Тіло екс-президента Польщі першим серед інших жертв взяли на ексгумацію. Загалом польська прокуратура хоче ексгумувати усі 83 жертви смоленської катастрофи, тіла яких не були кремовані. Деякі родичі загиблих висловили протест таким намірам, бо не хочуть, щоб могили розкопували. Але прокуратура заявила, що заплановані ексгумації відбудуться.

У вересні експерти комісії, яка розслідує обставини смоленської трагедії, заявили, що записи чорних скриньок польського президентського літака були сфальсифіковані, а багато документів у цій справі були приховані. Російські дослідження причин аварії вказують на нещасний випадок, викликаний поганою погодою і помилкою пілота.

10 квітня 2010 року в катастрофі Ту-154 у російському Смоленську загинули 96 осіб, серед яких президент Польщі Лех Качинський із дружиною, керівники всіх родів військ, начальник генерального штабу, представники Сейму і Сенату, канцелярії президента, останній президент Польщі у вигнанні Ришард Качаровський, представники вищого військового командування, політичних партій, громадські та релігійні діячі.

XS
SM
MD
LG