Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко вже запросив Трампа відвідати Україну (світова преса)


Іспанське періодичне видання El Pais розмірковує над перспективою для України залишитись сам-на-сам з Росією у світлі можливого проросійського курсу новообраного президента США Дональда Трампа. Американська газета The New York Times пише про відставки іноземців, яких українське керівництво «імпортувало» для здійснення реформ і боротьби з корупцією. Британський часопис The Daily Telegraph повідомляє, про долю молодого українця, який видавав себе у США за підлітка і отримав рішення суду про тюремне ув'язнення.

Один з найпопулярніших часописів Іспанії El Pais друкує статтю «Україна виглядає самотньою перед російським велетнем». У підзаголовку пишеться, що Київ побоюється, що Трамп обере бік Москви в українському конфлікті. Іспанська газета зазначає, що обрання Трампа президентом США стало дзбаном холодної води, який вилився на голови керівних українських політиків, які побоюються, що новий президент Сполучених Штатів приділятиме менше уваги їхній країні і, ба більше, залишить українців сам-на-сам з російським сусідом. Видання додає, що поміж політичного керівного класу у Києві Трамп зажив недовіри за свої висловлювання щодо Криму, а також через те, що керівником виборчої стратегії Трампа був політичний консультант Пол Манафорт, який допоміг екс-президентові Януковичу, який втік до Росії, і його Партії регіонів здобути перемогу на президентських і парламентських виборах в Україні у 2010 і 2012 роках. На додаток, як пише іспанський часопис, з посиланням на оточення Трампа, навіть після його зняття з посади керівника виборчого штабу Трампа, Манафорт і надалі виконував дорадчі функції у команді новообраного президента США.

El Pais пише, що президент України Петро Порошенко вже говорив телефоном з новобраним президентом США і запросив Трампа відвідати Україну. Порошенко також передав своє чітке послання Трампові зі сподіваннями, що Вашингтон і надалі підтримуватиме Україну в боротьбі проти російської агресії. Видання додає, що Надія Савченко у своєму відкритому листі до Трампа закликала новобраного президента вести далі, і навіть посилити, політику санкцій проти Росії, а також висловила побажання, аби США також інтенсифікували військову допомогу Україні. Іспанська газета пише, що прозахідні політики, які становлять більшість в українському парламенті, вважають за потрібне посилити зусилля, аби здобути прихильність Трампа у ставленні до України. Те, що на думку часопису, найбільш хвилює українське керівництво, – це те, що Україна може відійти на задній план інтересів Білого дому, а його новий господар може укласти якусь угоду з Путіним, повністю проіґнорувавши при цьому інтереси України стосовно анексії Криму чи російського роздмухування конфлікту на Донбасі. Далі іспанський часопис повідомляє, що підкомітет Верховної Ради з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції започаткував спеціальні засідання, присвячені обранню Трампа. Ці засідання, за інформацією газети, мають завершитись парламентськими дебатами 7 грудня щодо зовнішньополітичної стратегії України. Насамкінець іспанська газета з посиланням на Альону Гетьманчук, директора київського Інституту світової політики, пише, що ця структура сформулювала 15 рекомендацій стосовно нового американського президента, включно з наголосом на необхідності активізації контактів з верхівкою Республіканської партії США, сенаторами та офіційними особами, особливо з новим віце-президентом Сполучених Штатів.

«Україна виглядає самотньою перед російським велетнем»

Американський часопис The New York Times вміщує редакційний матеріал «Українські «імпортовані» борці з корупцією». Нью-йоркське видання пише, що ціла сага, пов’язана з відставкою Міхеїла Саакашвілі вивела на поверхню гостру критику з боку колишнього президента Грузії та екс-керівника Одещини небажання, на його думку, керівництва України здійснювати рішучі реформи. Газета додає, що Саакашвілі також оголосив про створення нової політичної партії в Україні. Як зазначає американський часопис, все це, навіть відкладаючи вбік явні політичні амбіції Саакашвілі, проливає світло на неймовірну живучість «культури» корупції в Україні. Видання нагадує, що після того, як 2012 року Саакашвілі програв на виборах у Грузії, він залишив свою країну, коли проти нього було розпочато розслідування за звинуваченнями у зловживанні владою, які він відкидає як політично вмотивовані. У травні 2015 року президент Порошенко запросив Саакашвілі, з яким він разом вчився у Інституті міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка, стати керівником Одеської області в Україні, сподіваючись, що Саакашвілі зможе застосувати свій досвід в одному з найбільш корумпованих регіонів України. Разом із Саакашвілі в Україні працевлаштували на високі посади (як на загальнодержавному рівні, так і на рівні тієї ж таки Одещини) ще низку закордонних реформаторів.

The New York Times пише далі, що більшість з тих закордонних фахівців вже пішли зі своїх посад, заявивши, що всі їхні зусилля у плані боротьби з кумівством і корупцією в Україні зазнавали перешкод на кожному кроці з боку місцевих керівників та багатіїв. Нью-йоркський часопис зазначає, що Саакашвілі у своїх звинуваченнях українського керівництва пішов навіть далі, висловивши своє граничне розчарування тим, що президент Петро Порошенко не спромігся підтримати справжні зміни у країні. У відповідь на це, як вказує газета, з боку Адміністрації президента пролунало висловлювання, що Саакашвілі просто виявився значно кращим політиком, ніж керівником. Відтак, як пише нью-йоркське видання, українське керівництво поклало відповідальність за відставку Саакашвілі на самого грузинського політика. Далі часопис зазначає, що відставка Саакашвілі співпала у часі з гострою реакцією українського суспільства на оприлюднення інформації про статки українських посадовців і політиків. Цей процес став наслідком вимог Європейського союзу щодо надання подальших допомогових коштів Києву. Газета пише, що навіть для українців, які звикли до корупції на всіх щаблях суспільства, те, що було оприлюднено, досить прикро їх вразило. Наприклад, 450 депутатів українського парламенту сукупно мають 482 мільйони доларів грошових статків, включно з 36 мільйонами доларів готівкою. Саакашвілі сказав, що саме ці дані стали «останньою краплею» його терпіння, яка змусила його подати у відставку. Видання підсумовує, вказуючи, що факт того, що ціла команда закордонних борців з корупцією таки не спромоглась завдати рішучого удару цьому явищу в Україні, є ганьбою для Києва.

«Українські «імпортовані» борці з корупцією»

Періодичне видання Великої Британії The Daily Telegraph публікує матеріал «Українського чоловіка посадили до в'язниці після того, як він удавав з себе дитину і відвідував школу». У матеріалі повідомляється, що українського молодого чоловіка, який у Сполучених Штатах Америки удавав з себе підлітка і навіть відвідував уроки в школі, використовуючи підробні документи на вигадане ім'я, було засуджено до двох місяців ув'язнення за шахрайство з документами і соціальною допомогою у США. Британське видання пише, що 23-річний українець на ім'я Артур Самарін вступив до школи у містечку Харрісбург, штат Пенсильванія, коли 4 роки тому скінчився термін дії його американської в'їзної візи. Самаріну тільки-но виповнилося 20 років, але він почав удавати, що йому 18 років, назвавшись учнем на ім'я Ашер Поттс. Часопис додає, що, навчаючись у цій школі, українець брав доволі активну участь у громадському житті.

The Daily Telegraph повідомляє, що українець Артур Самарін нині постає перед загрозою подальшого відбуття терміну ув'язнення або навіть можливої депортації. Проти українця також висуваються додаткові звинувачення у сексуальному злочині і шахрайстві, зокрема, його звинувачують у тому, що він мав статеві стосунки з неповнолітньою 15-річною дівчиною, коли йому було 22 роки. Британська газета пояснює, що українець прибув до Сполучених Штатів з візою, яка дозволяла йому працювати у ресторані у містечку Харрісбург. Термін цієї візи закінчився у 2012 році. Далі видання наводить слова одного з учнів школи, яку відвідував Самарін. Марсель МакКаскілл каже, що оприлюднення справжньої особи його однокласника є неймовірним. МакКаскілл каже, що Самаріна досить поважали у школі, вважаючи його навіть рольовою моделлю і зразковим учнем. Один із завучів школи на ім'я Джин Віно додав, що завжди захоплювався «дорослістю» Артура Самаріна, відомого на ім'я Ашер Поттс, який, за словами американського педагога, був завжди «справжнім джентльменом». Насамкінець статті британський часопис пише, що американську подружню пару, яка прийняла українця, пред’явили звинувачення в отриманні обманним шляхом допомогу уряду протягом трьох років.

«Українського чоловіка посадили до в'язниці після того, як він удавав з себе дитину і відвідував школу»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG