Доступність посилання

ТОП новини

Проблеми субсидій на Одещині. Чому бажане не збігається з дійсністю?


Жителі Одещини мають серйозні проблеми з оформленням субсидій. Ситуацію, яка склалася, віце-прем’єр-міністр Павло Розенко вважає критичною, але запевняє, що уряд не залишить мешканців області сам-на-сам з нею.

Проблеми субсидій на Одещині. Чому бажане не співпадає з дійсністю?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

З Міністерства соціальної політики України до Одещини відрядили робочі групи. Представники відомства мають на місці розібратися з тим, чому саме процес гальмує, і запропонувати механізми щодо покращення ситуації з нарахуванням субсидій.

План Міністерства соцполітики по соціальних пільгах та субсидіях не виконується, зокрема, через те, що завищений, зазначила в інтерв’ю Радіо Свобода Соломія Бобровська. З 10 листопада – після відставки Міхеїла Саакашвілі – вона виконує обов’язки голови Одеської обласної державної адміністрації.

Кабмін дає свій показник кількості субсидій, які мають бути оформлені
Соломія Бобровська

«На всю Україну Кабмін дає свій показник кількості субсидій, які мають бути оформлені. На Одеську область урядовці нарахували 900 тисяч домогосподарств. З цієї кількості ми маємо виконати план в понад 500 тисяч тих сімей, хто звернувся по субсидії. Це нереальний, недосяжний показник, і ми про це відверто кажемо. Насправді в плані нарахування субсидій Одеська область ніколи не була показовою. До того ж, лише третина регіону газифікована, тобто субсидії, наприклад, на опалення не мають попиту взагалі», – пояснює вона.

При цьому, за твердженням тимчасового виконувача обов’язків голови Одеської ОДА, цьогорічні показники кількості нарахованих по області субсидій на 40% вищі, ніж торік.

«Зрозуміле бажання держави захистити незабезпечене населення в умовах зростання тарифів. Але неможливо за кілька місяців позбавити людей стереотипів щодо субсидій», — каже Соломія Бобровська.

Не тиснути, а роз’яснювати

Для кожного регіону експерти Міністерства соціальної політики нараховували показник по субсидіях згідно з кількістю населення та офіційною заробітною платою по області. Разом з тим, як зауважує директор департаменту соціального захисту населення і охорони здоров’я Одеської обласної державної адміністрації Тетяна Крива, офіційні зарплати жителів не завжди збігаються з їхніми реальними доходами.

Соціальний працівник не може заходити в кожну домівку і наполягати: «Ви повинні оформити субсидію»
Тетяна Крива

«Коли пишеш формули, треба пам’ятати також про те, що ми живемо в демократичному суспільстві. Соціальний працівник не може заходити в кожну домівку і наполягати: «Ви повинні оформити субсидію», – каже вона.

«Наразі соціальними пільгами охоплені 155 тисяч домогосподарств Одещини, субсидіями – 159 тисяч. Загалом це трохи більше ніж 300 тисяч, а планом Міністерства соціальної політики було передбачено охопити 518 тисяч домогосподарств», – повідомила кореспондентові Радіо Свобода Тетяна Крива.

Призначити, нарахувати субсидії або пільги – лише частина справи. Виплати треба ще отримати. За інформацією Тетяни Кривої, дебіторська заборгованість по виплатах вже нарахованих субсидій в Одеській області зараз сягає 144 мільйони гривень. Лише недавно мешканці багатьох районів Одещини врешті-решт отримали субсидії за січень, тобто ще за минулий опалювальний сезон.

  • Зображення 16x9

    Ірина Назарчук

    Із 2017 року пишу та знімаю для Української редакції Радіо Свобода. З матеріалом «Попри стереотипи: жінки на військовому флоті» стала переможницею конкурсу ООН для журналістів «Публікації для змін. Україна на шляху сталого розвитку». Закінчила Одеський національний університет. Працювала на радіостанціях, телеканалах, в інформаційних агентствах Одеси. Пройшла кілька навчальних курсів «Інтерньюз-Україна».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG