Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Києві розгляне можливість проведення відеодопиту Януковича 24 листопада


Віктор Янукович
Віктор Янукович

Святошинський районний суд Києва готовий організувати допит у режимі відеоконференції екс-президента України Віктора Януковича і розгляне це питання на засіданні 24 листопада.

Як повідомив головуючий суддя Сергій Дячук, на адресу суду надійшла інформація від Ростовського обласного суду Росії про готовність провести відеодопит Януковича.

У Святошинському райсуді 21 листопада проведено тестування системи, яка дозволить провести такий допит.

Дячук повідомив, що на наступному судовому засіданні 24 листопада вирішуватиметься питання про зміну порядку дослідження доказів і про проведення відеодопиту Януковича.

Раніше адвокат Януковича Віталій Сердюк заявив, що допит його підзахисного як свідка у справі п’ятьох екс-бійців спеціального полку спецпризначення МВС «Беркут» запланований на 25 листопада. Згодом у Генпрокуратурі підтвердили цю інформацію.

Святошинський районний суд Києва розглядає справу щодо п’яти колишніх бійців спецпідрозділу «Беркут», фігурантів справи про розстріли на Майдані – Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури та Олега Янішевського. Їх обвинувачують у розстрілі активістів Майдану на вулиці Інститутській у Києві в лютому 2014 року.

П’ятьом колишнім беркутівцям інкримінують перевищення службових повноважень, незаконне поводження зі зброєю, умисне вбивство й завдання тілесних ушкоджень активістам Майдану. Колишні бійці спецпідрозділу «Беркут», яких звинувачують в убивствах на Майдані, не визнають власної вини за жодним із пунктів.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану потерпіли 2,5 тисячі людей, 104 з них загинули. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, із 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

Віктор Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ, зокрема, щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013 року до лютого 2014 року і за масові вбивства активістів Майдану, а також за фактом захоплення Януковичем державної влади в 2010 році.

Янукович утік із України в лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві. Відтоді він, за останніми даними, переховується на території Росії.

XS
SM
MD
LG