Доступність посилання

ТОП новини

Представниця сепаратистського «вишу» судитиме конкурс у Сєвєродонецьку


Привітати Джульєтту Якубович (зліва) із 80-річчям прийшла так званий «міністр освіти» угруповання «ЛНР» Леся Лаптєва. Лютий 2015 року
Привітати Джульєтту Якубович (зліва) із 80-річчям прийшла так званий «міністр освіти» угруповання «ЛНР» Леся Лаптєва. Лютий 2015 року

Одне зі знамен «культури ЛНР», відому представницю сепаратистського «вишу» Джульєтту Якубович запросили головувати в журі Міжнародного вокального конкурсу «Крила надії». Конкурс проходить під егідою Сєвєродонецької міськради та «Спілки вокалістів України».

Будь-який захід зі словом «міжнародний» – на вагу золота в «ЛНР», бо кожен з них підтверджує ніби існуюче «визнання» сепаратистських утворень світовою спільнотою. Переважна більшість таких заходів – фейкові. Тобто участь у них беруть, наприклад, росіяни, представники окупованих територій Грузії (Абхазії, Південної Осетії), «ДНР».

І ось на звільнених територіях Луганщини влаштовується захід, який стовідсотково використає пропаганда «ЛНР».

Професор співочої «ЛНР»

81-річна Народна артистка України Джульєтта Якубович – знана співачка. Проте у 2014 році вона обрала не Україну, а бік проросійських сепаратистів з угруповання «ЛНР». До війни на Донбасі вона викладала в Інституті культури та мистецтв Луганського національного університету ім. Тараса Шевченка. Від жовтня 2014 року ЛНУ евакуйований до Старобільська, а його Інститут культури та мистецтв – до Полтави.

На окупованих територіях продовжують працювати невизнані клони луганських вишів, зокрема й Інститут культури та мистецтв «ЛНРівського» ЛНУ ім. Шевченка. Саме там лишилась працювати професор кафедри співу та диригування Джульєтта Якубович. Її ім’я одразу стали використовувати для піару «ЛНР».

«Ми зібралися з дуже важливого і знакового для нашого університету приводу: щоб вшановувати нашу легендарну людину, «маму» нашої культури. Ми дуже цінуємо те, що вона залишилася з нами в цей важкий час. Джульєтта Антонівна могла виїхати в Москву, в Ростов чи Київ, але вона залишилася з нами. А значить, мистецтво, культура в Луганську живі», – казав директор «ЛНРівського» Інституту культури і мистецтв Володимир Андріюк на святкуванні 80-річчя співачки у лютому 2015-го.

Привітати Джульєтту Якубович завітали тодішня «міністр освіти ЛНР» Леся Лаптєва, «міністр культури ЛНР» Оксана Кокоткіна, заступник голови окупаційної адміністрації м. Луганська Марина Воротнікова. Тобто святкували на «державному рівні».

​Участю Джульєтти Якубович як корифея луганської культури пропаганда «ЛНР» неодноразово підкреслювала «статусність» сепаратистських заходів. Вона разом зі своїми студентами брала участь у гастролях філармонії «ЛНР» у Волгограді (квітень 2015), співала у концерті «Книга пам’яті» (червень 2015) та інших.

«Можливо, це провокація»

Просто напередодні свого головування в журі фестивалю «Крила надії» (2-4 грудня) на «укропській» території пані професор засідатиме у журі іншого фестивалю – «Наслєднікі Побєди».

Цей фестиваль, призначений на 23-25 листопада, проводиться під егідою «общєствєнного двіженія «Мир Луганщині» Ігоря Плотницького, а одним з його співзасновників є «ГТРК ЛНР «Луганск24». У повідомленні «офіційного» інформагентства «ЛНР» МІА «Істок» підкреслюється, що цього року положення про проведення фестивалю узгоджене з «главою ЛНР» Ігорем Плотницьким.

Громадськість Луганської області обурена. «Хтось знає відповідь на таке просте питання: чому Якубович, яка працює проХВесором у лнр має бути ... ГОЛОВОЮ ЖУРІ на українському пісенному конкурсі? Хто з'їхав з глузду в Сіверськодонецьку?», – пише у Facebook викладач-філолог евакуйованого ЛНУ ім. Шевченка Марина Волошинова.

В неоднозначному становищі опинилися інформаційні партнери фестивалю, серед яких муніципальна газета «Сєвєродонецькі вісті», газета «Свободный репортер», а також телеканал «ЛОТ» та радіо «Пульс FM» (два останні ЗМІ входять до складу Луганської регіональної дирекції Національної телекомпанії України).

«Ми заходили партнерами на цей захід як на культурний, без жодного політичного підтексту. Учасників та членів журі з нами ніхто не узгоджував, про склад журі ми дізналися з цього плакату. Культурний захід взагалі не несе негативу, тому зараз ми б не хотіли робити різких заяв – тим більше, що за цими подіями можуть стояти чиїсь маніпуляції і спроби влаштувати провокацію. Пропоную дочекатись заходу і говорити вже за фактом. Насправді велике питання, чи знає про свою участь у журі власне Джульєтта Якубович і чи збирається вона приїжджати. Можливо, ця афіша – лише чергова операція в інформаційній війні», – каже керівник Луганської регіональної дирекції НТКУ Андрій Шаповалов.

Він також запевнив, що у жодному разі Луганська дирекція НТКУ не може мати стосунку до пропаганди сепаратизму.

Організатор вад не бачить

Утім, головний організатор Міжнародного фестивалю-конкурсу вокального мистецтва «Крила надії» – Благодійний фонд «Крила надії» – не бачить у ситуації ніяких вад. Голова наглядової ради фонду, колишній луганець, а нині секретар Сєвєродонецької міської ради Григорій Пригеба каже, що політики тут немає.

​«Наш благодійний фонд допомагає реабілітації дітей з ДЦП. У фестивалі, який ми почали проводити ще у Луганську, навіть була номінація для таких дітей. Ми запрошували Джульєтту Якубович головою журі, і вона безоплатно виконувала цю роботу. Я не знаю, чи закликає вона зараз до сепаратизму, чи проголошує якісь політичні лозунги. Я їй зателефонував – вона сказала, що із задоволенням приїхала б (хоча не знаю, чи зможе насправді – все ж таки 80 років)», – каже Григорій Пригеба.

Також він сподівається, що на фестиваль приїдуть діти з непідконтрольних уряду територій Луганської області. Тому, мовляв, конкурс і носить назву «Мир на Донбасі».

«Внески від наших спонсорів будуть спрямовані саме на те, щоб ми змогли організувати доставку до Сєвєродонецька від КПВВ «Станиця Луганська» учасників фестивалю з окупованих територій», – говорить Пригеба.

Водночас він не відповів, чому було не запросити головою журі митців з евакуйованого Інституту культури ЛНУ, з музичного училища або інших українських вокалістів.

  • Зображення 16x9

    Олександр Бєлокобильський

    Народився й жив до 2014 року в Луганську. Працював у місцевих виданнях з 1994 року, перед війною – заступник редактора «Реальної газети». Із Радіо Свобода співпрацюю з 2015 року. Головні теми – політичні та економічні процеси на окупованих і контрольованих урядом територіях Донбасу, їхній вплив на життя місцевих жителів та України в цілому, а також інформаційна війна РФ проти України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG