Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: на саміті Україна-ЄС Дональд Туск заговорив українською


Президент України Петро Порошенко (праворуч) і президент Європейської ради Дональд Туск під ча саміту Україна-ЄС. Брюссель, 24 листопада 2016 року
Президент України Петро Порошенко (праворуч) і президент Європейської ради Дональд Туск під ча саміту Україна-ЄС. Брюссель, 24 листопада 2016 року

Доброго ранку!

Саміт Україна-ЄС: угоди і запевнення, але без «безвізу»

Підписали угоду про фінансування «Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні», підписали меморандум про взаєморозуміння щодо стратегічного енергетичного партнерства. А от «безвіз» не дали. Такими є головні підсумки саміту Україна-ЄС, що відбувся в Брюсселі 24 листопада за участі керівництва ЄС та українського президента з міністрами.

Наступний «дедлайн» – Новий рік. Саме до того часу запрацює «безвіз», заявив Петро Порошенко, посилаючись на слова голови Єврокомісії Жана-Клода Юнкера. Президент вкотре наголосив, що Україна виконала всі свої зобов’язання щодо цього, справа лише за ЄС.

Приємною несподіванкою саміту став виступ голови Ради ЄС Дональда Туска. Свою промову він розпочав українською.

Звернення Дональда Туска до українців українською мовою (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

«Безвіз і нині там»

До обіцяної дати запровадження безвізового режиму з ЄС Facebook-спільнота готувалася завчасно, щоб у «день ікс» позмагатися у дотепності. Уже в переддень соцмережі штормило жартами про безвіз і обіцянки, які, як передчували деякі користувачі, вкотре не вдалося виконати. Ми зібрали для Вас найцікавіші і найдотепніші дописи у спеціальному огляді.

Путін-жартівник

Пожартувати цього дня вирішив і російський президент. Щоправда не про безвіз для України, а про кордони Росії. Так, на врученні премії Російського географічного товариства Володимир Путін запитав дев’ятирічного хлопчика, який переміг на телешоу з географії, про кордони Росії. Коли Мирослав Оскирко почав відповідати, що кордон Росії закінчується «через Берингову протоку зі США», Путін сказав: «Кордони Росії ніде не закінчуються», і додав, що «це жарт».

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

«Від Курил до Мурманська: підрозділи з усіх частин Росії побували на Донбасі»

Ймовірно через «відсутність кордонів» у Росії військові з 75 російських частин були помічені на Донбасі. А саме такими є результати розслідування, проведеного волонтерським співтовариством InformNapalm.

Якщо ви ще не підписані на Радіо Свобода Daily, то зараз саме час це зробити – і читати далі.

Два важливі анонси:

Сьогодні відбудеться допит Віктора Януковича. Також сьогодні з Астраханської колонії №10 звільнять сина лідера кримських татар Мустафи Джемілєва – Хайсера.

Джонні Депп за звільнення Сенцова

Voice Project ‒ одна з американських некомерційних організацій, які докладають енергійних зусиль для полегшення долі Олега Сенцова. Організація залучає відомих діячів мистецтва до правозахисної роботи, щоб вони надали підтримку своїм колегам, які постраждали від конфлікту з владою. Днями було оголошено, що справою Олега Сенцова зайнявся кіноактор-зірка Джонні Депп. Про діяльність Voice Project Радіо Свобода розповів засновник і керівник організації Хантер Хіні.

«Відібране зерно гнило, а по першій траві повзали опухлі від голоду діти»

Із наближенням Дня пам'яті жертв голодоморів, Радіо Свобода продовжує публікувати спогади його очевидців, а також роздуми та аналіз від фахівців. Цього разу до Вашої уваги про те, як проявляються постгеноцидні особливості у соціальній і політичній активності українців, а також матеріал про один із дитячих радянських концтаборів у Миргороді.

Більше матеріалів та свідчень у спецпроекті Радіо Свобода: «ГОЛОДОМОР».

День подяки

Сполучені Штати відзначили День подяки. В Україні такого Дня подяки немає. Утім, якби був, за що українці могли би подякувати державі та близьким? А за що, запитало Радіо Свобода, дякувати не хочеться?

Не забувайте дякувати. Це чарівне слово робить справжні чудеса

Ваше Радіо Свобода Daily

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG