Доступність посилання

ТОП новини

Окупований Донбас на межі бунту (огляд преси)


Як би не старалися ватажки угруповань «ДНР» і «ЛНР» показати видимість процвітання окупованих територій, насправді, як стверджує газета «Сегодня», ситуація в регіоні погіршується з кожним днем. Затримки із зарплат і деяких соцвиплат тривають вже понад місяць, при цьому ватажки бойовиків вже не бояться залишати без грошей своїх солдатів. Про це видання пише в публікаціях «Армія»: бойовики все частіше гинуть від «битовухи» і «Донбас на межі бунту».

Рік тому Україна розпрощалася з російським газом. Однак чи досягнута повна енергетична незалежність від Росії, цікавиться газета «Україна молода». Адже перед Україною стоїть завдання перезимувати в теплі. А для цього потрібен не лише газ, а й вугілля, яке використовують українські ТЕЦ. Російські ЗМІ, цитуючи ватажка угруповання «ДНР» Захарченка, смакують новину про те, що «республіка відновила відправлення вугілля в Україну, оскільки та не зможе пережити зиму без додаткових поставок». І хоч міністр енергетики України стверджує, що в держави немає жодних «вугільних» домовленостей із угрупованнями «ДНР»-«ЛНР», видання переконує, що паливо звідти йде повним ходом. Інколи – під виглядом польського, інколи – без жодних маскувань. Хоча вугілля з Донбасу коштує українському споживачеві стільки, скільки коштувало б, якби прибуло з роттердамської біржі – тобто на 125% дорожче, порівняно з весною минулого року. Однак на це ніхто не реагує, наголошує видання у статті «Газова голка» зламалася».

Черговий саміт Україна-ЄС, який відбувся в Брюсселі, не приніс стратегічних чи доленосних рішень для України. Однак, як пише газета «День», ця зустріч дала поштовх до якомога швидшої розробки Києвом стратегії відносин із цим економічним блоком, яка б враховувала українські інтереси. Адже вперше сталось так, що Україна виконала умови плану візової лібералізації, а безвізового режиму досі немає. Про причини і перспективи скасування віз газета розповідає в матеріалі «Від єврооптимізму – до здорового українопрагматизму».

Газета «Сегодня» інформує, що з 1 грудня має відбутися третє за рік підвищення соцстандартів, яке торкнеться і бюджетної сфери. А з 1 січня низькооплачувані працівники отримуватимуть майже вдвічі більше. Як зміняться заробітки у різних професій, газета «Сегодня» інформує в статті «Медиків і вчителів чекає подарунок до Нового року».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG