Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат просить Луценка порушити справу через зрив допиту Януковича


Віктор Янукович під час засідання суду, 25 листопада 2016 року (кадр із відео)
Віктор Янукович під час засідання суду, 25 листопада 2016 року (кадр із відео)

Адвокат Віталій Сердюк закликає генерального прокурора України Юрія Луценка відкрити кримінальну справу через зрив запланованого на 25 листопада допиту його підзахисного, екс-президента України Віктора Януковича. Він мав виступити свідком у справі колишніх «беркутівців», яких судять за звинуваченням у вбивстві людей на Майдані взимку 2014 року.

«Ми за результатами сьогоднішнього засідання побачили прямі факти перешкоджання правосуддю в Україні. Було ухвалеле, як відомо, рішення суду, обов’язкове для всіх, про необхідність проведення допиту. Вже вчора почала поширюватися інформація про можливе блокування Київського слідчого ізолятора з метою зриву сьогоднішнього засідання», – сказав Сердюк.

За його словами, «не було вжито з боку поліції жодних необхідних юридичних дій, спрямованих на забезпечення доставки підсудних до суду».

«У даній ситуації я вбачаю в діях поліції склад злочину, передбаченого статтею 367 Кримінального кодексу – це службова недбалість. Також вбачаю склад злочину в діях осіб, які блокували доправлення екс-співробітників «Беркута», – 374 стаття Кримінального кодексу України, а саме порушення права людини на захист», – сказав адвокат.

Януковича мав допитувати Святошинський райсуд Києва через відеозв’язок із суду в російському Ростові. Проте через протести під СІЗО підсудних екс-«беркутівців» не змогли доправити до суду, через це засідання перенесли на 28 листопада.

Активісти блокують виїзд з Лук'янівського СІЗО (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Святошинський районний суд Києва розглядає справу щодо п’ятьох колишніх бійців спецпідрозділу «Беркут», фігурантів справи про розстріли на Майдані – Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури та Олега Янішевського. Їх обвинувачують у розстрілі активістів Майдану на вулиці Інститутській у Києві в лютому 2014 року.

П’ятьом колишнім беркутівцям інкримінують перевищення службових повноважень, незаконне поводження зі зброєю, умисне вбивство й завдання тілесних ушкоджень активістам Майдану. Колишні бійці спецпідрозділу «Беркут», яких звинувачують в убивствах на Майдані, не визнають власної вини за жодним із пунктів.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану потерпіли 2,5 тисячі людей, 104 з них загинули. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, із 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

Віктор Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ, зокрема, щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013 року до лютого 2014 року і за масові вбивства активістів Майдану, а також за фактом захоплення Януковичем державної влади в 2010 році. Янукович утік із України в лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві. Відтоді він, за останніми даними, переховується на території Росії.

XS
SM
MD
LG