Доступність посилання

ТОП новини

Неймовірні пригоди італійців у «Новоросії»


Джанматтео Феррарі (ліворуч) та Лука Бертоні (праворуч) разом з Олегом Акімовим, очільником «федерації профспілок» угруповання «ЛНР»
Джанматтео Феррарі (ліворуч) та Лука Бертоні (праворуч) разом з Олегом Акімовим, очільником «федерації профспілок» угруповання «ЛНР»

Дивний візит італійської делегації до окупованих Донецька та Луганська відбувся наприкінці листопада. Зазвичай угруповання «ЛНР» та «ДНР», які визнані в Україні терористичними, користуються візитами іноземців, аби заявити про «міжнародне визнання» «республік». Проте цей приїзд італійців пройшов у режимі майже абсолютної «радіомовчанки».

Неймовірно, але про візит групи італійців, які нібито збираються «налагоджувати підприємницькі мости», з «офіційних» ЗМІ сепаратистів повідомили лише «ЛуганскИнформЦентр» та телеканал «ГТРК ЛНР». Ані луганське «МИА «Исток», ані донецькі «ДАН» з «ДНР-ньюз» новин не дали.

Це дуже дивно, бо кожен іноземець, який опинився не неконтрольованих урядом України територіях Донбасу – на вагу золота для пропаганди сепаратистів. Це можна було побачити під час «праймеріз», які угруповання «ЛНР» та «ДНР» проводили 2 жовтня. За представників іноземних держав у Луганську видавали навіть тих, хто воював на боці сепаратистів. А тут – тиша.

При тому, що візит італійської делегації у схожому складі до Донецька рівно рік тому піарили геть усі донецькі видання та багато російських – від ростовського регіонального сайту «161.ru» до російських «Аргументів і фактів».

Єдине повідомлення в рунеті

Але тепер єдине повідомлення у всьому рунеті – новина на «РИА Новости Украина», яка передрукована зі «Sputnik-Італія» (обидва видання входять до російської медіагрупи «МИА «Россия сегодня», очолюваної Дмитром Кисельовим).

У ньому йдеться, що «народні республіки» Донбасу не мають міжнародного визнання, але, коли військовий конфлікт закінчиться, вони «стикнуться з економічними питаннями: від пошуку фінансування для відновлення економіки до торговельних стосунків з Росією та країнами Європи». Відтак група підприємців з італійської області Венето заздалегідь «налагоджує» зв’язки, пише Sputnik.

«Пріоритетом нашої поїздки було налагодити прямі контакти між нашими підприємцями та місцевими підприємцями та «владою», «прощупати ґрунт» і знайти проекти економічної взаємодії», – цитує видання Палмаріно Дзокателлі (Palmarino Zoccatelli).

На «Sputnik-Італія» навіть знаходимо імена італійських підприємців, які відвідали «республіки». Це Едді Томат (Eddi Tomat) – відновлювані джерела енергії, будівництво та інфраструктура, обладнання для промислових підприємств, промислових холодильних установок для зберігання харчових продуктів і процесів з регульованою температурою; Лусіо Кьявегато (Lucio Chiavegato) та Паола Пасетто (Paola Pasetto) – меблева промисловість; Лоріс Ферро (Loris Ferro) – електронна промисловість, промислове світлодіодне освітлення, вуличне освітлення, домашня автоматизація; Марко Даніелі (Marco Danieli) – торгівля продовольчими товарами, кавою, оливковою олією, макаронними виробами, вишуканими винами та іншими типовими венеціанськими виробами.

«Венето порожняк не гонить!»

Політичними фігурами у цьому візиті є згаданий Палмаріно Дзокателлі, а також Джанматтео Феррарі (Gianmatteo Ferrari) та Лука Бертоні (Luca Bertoni). Перший є віце-президентом Культурної асоціації «Венето – Росія» та президентом сепаратистського «Комітету за незалежність Венето». Другий та третій – віце-президент та секретар Культурної асоціації «Ломбардія – Росія».

Вони є прибічниками «Ліги Півночі», яка виступає за від’єднання північних областей від Італії. Скажімо, пан Дзокателлі у 2013 році був активним учасником підготовки референдуму про незалежність області Венето.

«З референдумом у питанні про незалежність Венето ми зможемо, нарешті, повернути нашу свободу і гідність, поклавши край 150 рокам узурпації, обкрадання і поганого управління, через які ми помираємо від податків і зборів», – приведені слова Палмаріно Дзокателлі на сайті, присвяченому підготовці плебісциту.

Меседжі «Ліги Півночі» виглядають до болю знайомими українцям: «Чому Турин і Венеція перераховують до бюджету величезні суми не для своїх співгромадян, а для сицилійського селянина, безграмотного і гарантовано збиткового для економіки?»

Також політики «Ліги Півночі» є євроскептиками та друзями Росії, партія «Единая Россия» навіть була представлена делегацією на федеральному конгресі «Ліги» у 2013 році.

«Марін Ле Пен отримала фінансування від Путіна для «Національного фронту», як він натякав, рік тому?» – із запитанням, яке ніби не стосується Італії, звертається до Луки Бертоні журналіст італомовного швейцарського сайту TicinoLive (Кантон Тічіно межує з Італією і взагалі переважно італомовний). – «Фінансування? Це ми не можемо знати. Це повідомлення було неперевірене і, ймовірно, перебільшене пресою. Але не викликає сумнівів те, що «Ліга Півночі» не отримала жодного рубля від Російської Федерації», – відповідає Бертоні.

Пропаганда на службі обходу санкцій?

Але чому ж повідомлень про візит італійців майже не було у ЗМІ «республік» Донбасу?

Як повідомляло видання «Реальна газета», ЗМІ окупованого Луганська працюють за «темниками». Тобто спікери отримують на кожний тиждень «рознарядку» – коли, хто і про що має висловити «особисту думку». А також короткий зміст цієї «власної думки». Отже – була команда висвітлювати, але не надто гучно й докладно. Аби лише зазначити «міжнародне визнання».

Проте ми знаходимо розгорнуті повідомлення про поїздку італійською. І це не лише кремлівський «Sputnik-Італія». Зокрема, чимале інтерв’ю ми знаходимо на тому ж швейцарському TicinoLive. Ось які меседжі підготовані для європейської аудиторії.

«Які можуть бути комерційні вигоди від ваших угод?» – запитує журналіст.

«Експорт, безумовно. «Республіки» не підпадають під дію санкцій, на відміну від Росії, таким чином, виробництво товарів і продуктів (наприклад, моцарели) в межах своїх кордонів і експорт їх до Росії, були б тільки корисні. Ми говоримо про відсутність податків і нульові ставки», – розповідає пан Джанматтео Феррарі.

Журналіст дивується, як же з рівнем життя – якщо «оподаткування не існує»? А політик пояснює, що доходи людей становлять від 40 до 100 євро на місяць, проте «не можна говорити про бідність та про те, що у людей не вистачає грошей на основні потреби».

Вочевидь, італійські меблі, сири та вишукані вина не можуть користуватись великим попитом у «республіках» з такими доходами населення. Тож, ймовірно, йдеться про реекспорт цих товарів до Росії. Це, мабуть, і є відповіддю на запитання, чому жителям контрольованих угрупованнями «ЛНР» та «ДНР» територій не розповіли про нинішній візит італійців.

Бо тамтешнім жителям не обов’язково знати, що їхні тяготи підуть на користь ділкам, які хочуть через «сірі» схеми обійти європейські торговельні санкції проти Росії й «контрсанкції» Росії проти Європи. Та ще і з «нульовою ставкою оподаткування».

  • Зображення 16x9

    Олександр Бєлокобильський

    Народився й жив до 2014 року в Луганську. Працював у місцевих виданнях з 1994 року, перед війною – заступник редактора «Реальної газети». Із Радіо Свобода співпрацюю з 2015 року. Головні теми – політичні та економічні процеси на окупованих і контрольованих урядом територіях Донбасу, їхній вплив на життя місцевих жителів та України в цілому, а також інформаційна війна РФ проти України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG