Доступність посилання

ТОП новини

Українська емігрантка допомагає початківцям розвивати кухні на колесах


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Кухні на колесах – популярний тренд в американських містах. Проте провадити такий бізнес нелегко, якщо немає відповідного місця для кулінарних експериментів, миття посуду і зберігання продуктів.

Белла Каракіс, що емігрувала з Одеси в 9-річному віці, сама зіткнулася з такою проблемою, коли створила автокухню за 65 км від американської столиці. Тоді вона, юрист за професією, вирішила започаткувати власну кухню-інкубатор, де б за абонентську плату надавалися кухонне знаряддя, поради від досвідчених кулінарів, допомога в менеджменті та маркетингу.

– Якою була початкова мета ChefScape, і чи відчуваєте Ви, що заклад служить цій меті?

– Ми надаємо талановитим кухарям, що тільки починають свою комерційну діяльність, підтримку, якої вони так потребують. Працюємо над різними напрямками: допомагаємо кожному новому члену з документацією, яка вимагається Міністерством охорони здоров’я для отримання дозволів, підтримуємо на етапах перевірок, допомагаємо їм продавати свої послуги і продукти, надаємо додаткові можливості для доходів, підказуємо, як розвинути бізнес-план і забезпечити собі фінансування.

Щомісяця ми організовуємо для членів ChefScape заходи, на яких вони можуть продемонструвати власну продукцію. Ці події проводяться в пивоварнях, винарнях та інших місцях. Завдяки цьому про підприємців дізнається більше людей.

– Чому так важко утримувати ресторан, кафе або пекарню?

– Для того, щоб ваш ресторан або інший бізнес, пов’язаний із харчуванням, процвітав, важливо мати хороших менеджерів, які здійснюватимуть нагляд за щільним робочим бюджетом, навчатимуть і стимулюватимуть працівників. Дуже важливо, щоб вони визнавали важливість того, що потрібно мати маркетинговий бюджет, здібну маркетингову команду, яка запускатиме сильне і послідовне рекламне повідомлення до громадськості, та, нарешті, сильний і добре захищений бренд.

Безліч дрібних сімейних закладів настільки зосереджені на скороченні витрат, що за деталями вони втрачають з поля зору більшу картину, таким чином запрограмовуючи себе на невдачу. Їхній бюджет стає незахищеним, не вистачає кваліфікованого персоналу, немає маркетингових зусиль і бренду.

– Людям зазвичай подобається знайомитися з національними кухнями, і в США є ресторани зі всього світу. Як Ви думаєте, чому, незважаючи на нашу велику діаспору, у Сполучених Штатах є лише декілька українських ресторанів?

– Я багато розмірковувала над цим. На мою думку, є цілий ряд проблем, які заважають українській кухні завоювати гідне місце на ринку, починаючи з типових дилем малого бізнесу, і закінчуючи більш специфічними, притаманними саме для українських підприємців харчової промисловості.

Однією з унікальних причин є бажання асимілювати різні страви в традиційному українському ресторані, які б приваблювали клієнтів, як правило, українських, що самі швидко асимілюються. Тобто ці заклади пропонують широкий вибір страв, які не є власне українськими. Наприклад, на бенкетах серед типових українських страв часто можна побачити суші. Це розбавляє те, що за інших обставин могло б бути традиційною українською кухнею.

Здається, ми ухиляємось від традиційної української їжі, шукаючи високих емоцій в інших місцях, у той час, як ми повинні концентруватися на створенні смачної традиційної української кухні. Я також думаю, що багато традиційних вітчизняних рецептів було просто забуто, і тому вони ніколи не з’являються в меню.

– Як Ви думаєте, чи могла б українська кухня бути популярнішою серед американців, якби вона була більш поширеною?

– Я думаю, що при правильному інформуванні/маркетингу та за наявності шеф-кухаря високого рівня, який здатен продемонструвати українські страви на найвищому рівні і в чудовій обстановці – так, українська кухня могла б набути популярності серед американців!

– Як розвиток інтернету та розумний маркетинг може допомогти тим, хто зайнятий у ресторанному бізнесі?

– Їжа є особливо емоційною темою і може бути подана дуже привабливо, якщо використати правильну комунікацію, як візуальну, так і письмову. Інтернет дає тим, хто задіяний у харчовій промисловості, неймовірний інструмент для передання рекламного повідомлення – як словами, так і картинами. Але ця індустрія є також дуже вимогливою – або ви пропонуєте якісний продукт, або ризикуєте втратити свою репутацію. І щодо репутації: бренд-маркетинг є надзвичайно важливим, і інтернет надає унікальний канал для побудови розумного та сильного бренду.

XS
SM
MD
LG