Доступність посилання

ТОП новини

У Брюсселі домовилися про механізм припинення «безвізу» – кореспондент


Представники Європейського парламенту і Ради Євросоюзу досягли згоди щодо механізму припинення безвізового режиму, від якого залежить початок дії «безвізу» для України і Грузії, повідомляє кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі.

«Білий дим! Є угода між ЄП і Радою щодо механізму припинення», – написав Рікард Йозвяк у Twitter.

Подробиць він не навів, зустріч відбувалася за зачиненими дверима. Раніше кореспондент Радіо Свобода повідомляв, що, за його даними, сторони можуть домовитися щодо часу першого періоду припинення – 9 місяців.

Офіційної інформації про переговори немає.

Раніше сьогодні президент Європейської ради Дональд Туск у листі до президента Європарламенту Мартіна Шульца закликав якнайшвидше домовитися про механізм припинення дії безвізового режиму, щоб надати обіцяний «безвіз» Україні і Грузії.

«Ми ризикуємо втратити не лише соціальні, політичні й економічні інтереси, не лише майбутнє наших відносин з усіма нашими сусідами, але і – особливо – наш авторитет», – мовиться в листі Туска від 6 грудня, який має в своєму розпорядженні Радіо Свобода.

17 листопада Комітет постійних представників країн-членів Євросоюзу погодив скасування для громадян України шенгенських віз, необхідних для короткострокових поїздок, однак вирішив, що так званий «безвіз» запрацює лише після того, як у Брюсселі погодять механізм припинення дії такого режиму у випадку надзвичайних ситуацій.

Українська сторона неодноразово наголошувала, що Україна виконала всі умови, необхідні для запровадження «безвізу», і закликала Євросоюз невідкладно скасувати візи, виконавши своє зобов’язання.

XS
SM
MD
LG