Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко заявляє про компроміс щодо припинення «безвізу»


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко повідомляє про знайдення компромісу щодо механізму припинення безвізового режиму, від якого залежить початок дії «безвізу» для України і Грузії.

«Обнадійливі новини з Брюсселя за результатами моїх постійних контактів з лідерами ЄС. Компроміс щодо механізму припинення безвізу знайдено. Тепер слово за Радою ЄС на рівні послів та Європарламентом», – мовиться у повідомленні, опублікованому на сторінці Порошенка у Facebook.

Раніше 7 грудня кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі повідомив, що представники Європейського парламенту і Ради Євросоюзу досягли згоди щодо механізму припинення безвізового режиму.

«Білий дим! Є угода між ЄП і Радою щодо механізму припинення», – написав Рікард Йозвяк у Twitter.

Подробиць він не навів, зустріч відбувалася за зачиненими дверима. Раніше кореспондент Радіо Свобода повідомляв, що, за його даними, сторони можуть домовитися щодо часу першого періоду припинення – 9 місяців.

Офіційної інформації про переговори немає.

Раніше президент Європейської ради Дональд Туск у листі до президента Європарламенту Мартіна Шульца закликав якнайшвидше домовитися про механізм припинення дії безвізового режиму, щоб надати обіцяний «безвіз» Україні і Грузії.

«Ми ризикуємо втратити не лише соціальні, політичні й економічні інтереси, не лише майбутнє наших відносин з усіма нашими сусідами, але й, особливо, наш авторитет», – мовиться в листі Туска від 6 грудня, який має в своєму розпорядженні Радіо Свобода.

17 листопада Комітет постійних представників країн-членів Євросоюзу погодив скасування для громадян України шенгенських віз, необхідних для короткострокових поїздок, однак вирішив, що так званий «безвіз» запрацює лише після того, як у Брюсселі погодять механізм припинення дії такого режиму у випадку надзвичайних ситуацій.

Українська сторона неодноразово наголошувала, що Україна виконала всі умови, необхідні для запровадження «безвізу», і закликала Євросоюз невідкладно скасувати візи, виконавши своє зобов’язання.

XS
SM
MD
LG