Доступність посилання

ТОП новини

Нова доктрина Кремля закликає до контролю над інтернетом


Нова Доктрина інформаційної безпеки Російської Федерації закликає уряд створювати «національну систему управління російським сегментом інтернету». Доктрина набула чинності після публікації її текст 6 грудня і підписання президентом Росії Володимиром Путіним днем раніше. Вона заміняє подібну доктрину, ухвалену в 2000 році, коли Путін прийшов до влади.

​Документ довжиною в 17 сторінок широко окреслює те, як російська влада бачить загрози своїм національним інтересам та безпеці в інформаційній галузі та пріоритети в протистояння цим загрозам.

Більша частина документу говорить про потребу протистояти пропаганді та вербуванню терористичними організаціями, а також говорить про потребу захисту комп’ютерів від кібершпигунства та кібернападів.

Заклик до «управління» російським інтернетом міститься ближче до кінця документу і не розтлумачується докладно.

Цей документ може викликати стурбованість, що уряд Путіна спробує посилити контроль над контентом та користуванням інтернетом, незважаючи на завіряння у минулому, коли він казав, що держава не буде обмежувати свободу інтернету.

Як каже керівник програми «Російська внутрішня політика та політичні інститути» московського Центру Карнегі Андрій Колесников, інтернетизація, глобальні комунікації сприймаються Кремлем як загроза.

Андрій Колесников
Андрій Колесников

Зміна інформаційної ситуації сприймається цим режимом як різке погіршення ситуації… Це доктрина захисту держави від громадян
Андрій Колесников

«Зміна інформаційної ситуації сприймається цим режимом як різке погіршення ситуації… Це доктрина захисту держави від громадян. Завдання влади – використати ці самі інформаційні технології для боротьби з громадянами, тобто в контролі, нагляді, «опрозорюванні» життя громадян, щоб вони, не дай Боже, нічого погано про державу не подумали і тим більше нічого не зробили», – каже Колесников в інтерв’ю Радіо Свобода.

Мені здалося, що ця доктрина навіть не інформаційна, а вона якась оборонно-мілітаристська
Андрій Колесников

«Мені здається, в цьому логіка: це відповідь держави на сучасні виклики. Мені здалося, що ця доктрина навіть не інформаційна, а вона якась оборонно-мілітаристська. І в цьому контексті інформаційна безпека – це спосіб захисту. Посилені заходи боротьби з усім іноземним, з інформаційною інтервенцією – це основний мотив цього документу», – додає експерт.

А російський адвокат Вадим Прохоров сказав Радіо Свобода, що в сучасному постіндустріальному інформаційному суспільстві саме свобода та швидкість обміну інформацією є запорукою успішного функціонування як економіки, такі всіх інших сфер життя, а так само і правової системи.

Вадим Прохоров
Вадим Прохоров

В плані свободи обміну інформацією останніми кількома роками зроблені фундаментальні кроки назад
Вадим Прохоров

«І ось якраз в плані свободи обміну інформацією останніми кількома роками зроблені фундаментальні кроки назад. Різко обмежена можливість такого обміну», – сказав правник.

Серед загроз, які називає документ, є розширення використання «інформаційно-психологічних впливів» іноземними спецслужбами, «спрямованих на дестабілізацію» різних регіонів світу, включно з Росією.

Інформаційний наступ проти сусідів

Нова доктрина з’явилась на тлі звинувачень з боку західних країн та пострадянських сусідів Росії, що Москва веде інформаційну війну та здійснює кібернапади. Американські розвідувальні органи звинувачували Москву у використанні обох цих методів і намаганні вплинути на перебіг президентської кампанії в США цієї осені.

Як кажуть експерти, з одного боку Кремль активно захищає інформаційний простір Росії, а з іншого – так само активно використовує інформаційну війну, пропаганду, кібернапади проти своїх найближчих сусідів – насамперед України, а також інших країн.

На думку колишнього депутат російського парламенту, співголови партії «Західний вибір» Костянтина Борового, «доктрина інформаційної безпеки нагадує радянські документи «боротьби за мир в усьому світі». «Щоразу, коли такі документи з’являлися в СРСР, це означало початок нового військового конфлікту, в якому СРСР планував брати участь», – додає він.

«Бо ми тоді маємо погодитись з установками сучасної пропагандистської концепції, що Крим не Путін захопив, а це США «змусили» Путіна захопити Крим, що на сході України, де воюють бурятські танкісти, яких називали «трактористами» та «гірниками», – що це європейці «змусили» Росію діяти. І це не є жодним порушенням міжнародних прав. Це захист. А мир – це війна. Називати речі протилежними назвами, з протилежним значенням – це закони пропагандистської кампанії», – каже Боровий.

«Звинуватити того, хто намагається захиститися, у тому, що він сам агресивно нападає. Україна – це ж «агресори». Ну, ми ж знаємо: «фашисти», «бандерівці» і тому подібне», – сказав Боровий Радіо Свобода.

Російський документ також говорить про «тенденцію до збільшення матеріалів, які містять заангажовану оцінку державної політики Російської Федерації в іноземних ЗМІ».

Доктрина також вказує, що російські ЗМІ зазнають «відкритої дискримінації» за кордоном, а російські журналісти «часто стикаються з перешкодами, метою яких є не дати їм можливості виконувати свої професійні обов’язки».

Аналогії з часами СРСР

Документ також говорить про посилену інформаційну діяльність проти росіян, «зокрема молодого покоління росіян, з метою підірвати традиційний російських дух та моральні цінності».

«Я бачу тут аналогію з Радянським Союзом в слові «традиції». Бо саме мова тут і йде про те, що рішення, позиції мають спиратися не на закон, а на традиції. Що таке «традиція» – ніхто не знає. Це можна потрактувати як завгодно. В Радянському Союзі був інших аналог – класова доцільність... Аналогія повна. Слово «традиції» замінило класову доцільність», – каже Боровий.

«Порушення закону, порушення громадянських прав – це порушення Конституції Росії, це те, що відбувається сьогодні в інформаційному середовищі. І мова не про якихось хуліганів, мова йде про главу держави, його оточення, міністра культури і про багатьох інших. А патріарх каже, суперечачи Конституції Росії, що громадянські права – це щось, що суперечить російським традиціям», – додає політик.

В доктрині також є заклик до «нейтралізації інформаційно-психологічної діяльності, спрямованої проти історичних основ та патріотичних традицій, які асоціюються з захистом Вітчизни», під чим, вочевидь, Кремль має на увазі спроби по-іншому, не по-радянськи дивитись на історію Другої світової війни.

Серед стратегічних пріоритетів доктрина згадує захист інформаційно-безпекових інтересів союзників Росії та перешкоджання діяльності іноземних держав, організацій та окремих осіб, спрямованих на підрив суверенітету Росії та її територіальної цілісності.

Доктрина також закликає до «ліквідації залежності внутрішніх виробників від іноземних інформаційних технологій».

Раніше цього місяця російський експерт в галузі інтернет-безпеки Андрій Солдатов сказав Радіо Свобода, що російський уряд активно співпрацює з Китаєм щодо «розвитку нового, другого рівня системи інтернет-фільтрування», метою чого є змога уряду відстежувати та фільтрувати онлайн-пошук інформації.

(Над матеріалом працювали Robert Coalson та Ростислав Хотин, а також використані матеріали Російської редакції Радіо Свобода)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG